Regels voor glastuinbouw én schoon water in Polder Nieuwland en Noordland; hoe voldoen we hieraan?

Er komt heel wat af op de glastuinbouwsector. Nieuwe technieken, nieuwe ziektes die de teelt aan kunnen tasten, maar ook nieuwe wetten en regels. Het is een enorme uitdaging om aan al die wetten en regels te kunnen voldoen. Het Hoogheemraadschap van Delfland kan telers daar deels bij helpen.

In 2027 mag er vrijwel niets meer worden geloosd vanuit de kas. Dat betekent dat de kas een bijna gesloten systeem moet zijn. Hiervoor moet je duidelijk zicht hebben op het watersysteem in de kas en precies moet weten waar het afvalwater heen gaat. Zodat dit water, samen met allerlei stoffen, niet in de sloot verdwijnt.

Slootwater nog niet schoon genoeg
Uit metingen van Delfland blijkt dat nog steeds (verboden) gewasbeschermingsmiddelen en andere schadelijke stoffen in het slootwater aangetroffen worden. Delfland wil vervuiling van het water voorkomen en streeft naar schoon water in sloten en vaarten. Gewasbeschermingsmiddelen en voedingsstoffen brengen het leven in de sloot uit balans en verminderen daarmee de waterkwaliteit.

Wist u trouwens dat een schone sloot natuur op, in en aan het water aantrekt? En daarmee heel wat prettiger is voor uw omgeving dan een minder schone sloot. In het ergste geval kan stankoverlast ontstaan of ziet u dode vissen drijven. Maar ook een sloot die vol ligt met kroos of een onnatuurlijke kleur heeft is al minder fraai.

Samenwerken
Dàt is de reden dat Delfland per polder bekijkt wat er nog gedaan kan worden. Dat doen we trouwens niet alleen, maar samen met LTO Glaskracht, de omgevingsdienst Haaglanden, de gemeente Westland en de Nederlandse Voedsel- en WarenAutoriteit. Met metingen en monsternames brengen we zo’n polder helemaal in kaart. Daarnaast vinden er bedrijfsbezoeken plaats met de individuele telers. Samen bekijken we welke stappen gezet kunnen worden om de waterkwaliteit te verbeteren. Waarbij het niet om keuzes gaat, want je moet als telers aan bepaalde regels voldoen. Maar we kunnen het er wel over hebben hoe je dat kan doen.

Informatiebijeenkomst op 4 april
Op 4 april vindt er een besloten informatiebijeenkomst plaats voor alle telers uit de polder Nieuwland en Noordland. Tijdens die avond leggen we uitgebreider uit wat we precies gaan doen in deze polder. Heeft u in deze polder een kas? Dan bent u van harte welkom om 20.00 uur in Zalencentrum de Kiem te ’s-Gravenzande.

De Oranjepolder is al aan de beurt geweest. Op 18 april vindt daar een besloten resultatenavond plaats voor alle telers uit de polder. Tijdens deze avond kijken we terug naar welke verbeterslag er is gemaakt om de waterkwaliteit te verbeteren. De avond vindt tevens plaats in Zalencentrum de Kiem te ’s-Gravenzande van 20.00 uur.

Hoogheemraadschap Delfland

Glastuinbouw Nederland - © 2024