Signaal Arbeidsinspectie bij werken met gewasbeschermingsmiddelen

Uit een verkennend onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie komt het signaal naar voren dat de agrarische sector zich weliswaar bewust is van de risico’s van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, maar in de praktijk worden nog niet altijd voldoende maatregelen genomen. Een signaal om serieus te nemen en voor Stigas aanleiding om de laatste ontwikkelingen in de land- en tuinbouwsector bij ondernemers onder de aandacht te brengen.

In de Arbocatalogus is beschreven hoe het werk in de glastuinbouw veilig te organiseren is en hoe te voldoen aan de normen in de Arbowet. Momenteel wordt voor de Arbocatalogus van de glastuinbouw het hoofdstuk gewasbescherming geactualiseerd. Dit stuk handelt over het voorkomen of beperken van blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Pragmatisch
Gewasbeschermingsmiddelen en biociden mogen worden gebruikt nadat deze zijn toegelaten. Bij deze toelating worden hoge eisen gesteld aan de veiligheid voor mensen. Ons doel: veilig werken met gewasbeschermingsmiddelen en biociden.
Glastuinbouw Nederland kiest daarbij voor een pragmatische insteek. Aan het mengen van middelen zijn risico’s verbonden, daar moet je je maximaal tegen beschermen. Deze bescherming wordt door Stigas en de sector gezamenlijk uitgewerkt in het project Bescherm Bewust. De binnen dit project ontwikkelde instrumenten zijn te vinden op de Stigas pagina Bescherm Bewust.

Veilig werk
Stigas beschrijft samen met Glastuinbouw Nederland technieken en manieren, goede praktijken, normen en praktische handleidingen voor veilig en gezond werken. Samen met Stigas blijft de glastuinbouw werken aan veilig werk.

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024