Speciale collegereeks over ruimtevaart en tuinbouw in World Horti Centre

Wat heeft een astronaut gemeen met een tomatenteler? Ze moeten allebei al hun grondstoffen hergebruiken. Onderzoeker Angelo Vermeulen geeft vanaf 19 januari college in het World Horti Centre. Volgens Vermeulen is de werkwijze in de ruimte exact gelijk aan hoe we ook al op aarde én in de tuinbouw te werk zouden moeten gaan.

Tijdens zeven interactieve, openbare en gratis kennissessies staat centraal wat de tuinbouw kan leren van de ruimtevaart.

Circulaire kas
De glastuinbouw moet constant innoveren om haar concurrentiepositie in Nederland, Europa en in de wereld te kunnen behouden. Er wordt daarom permanent gewerkt aan innovatieprogramma’s op het gebied van energie, plantgezondheid, water/ruimtelijke ordening en arbeid. Het streven voor de sector is om te komen tot een volledig circulaire kas, dit komt tegemoet aan de maatschappelijke ontwikkeling van duurzaamheid, de economische footprint en het kabinetsbeleid. Kortom het gaat om de license to produce.

LTO Glaskracht Nederland heeft in dit kader het programma ‘Verantwoorde Glastuinbouw’ ontwikkeld. Dit is beschrijvend en beeldend gemaakt in het boekje ‘Voorwaarts mars’. Verregaande innovatieprogramma’s vragen constant onderzoek en kennisontwikkeling.

Hightech
Het niveau van de functies in de sector zal steeds meer door ontwikkelen. Wil de sector over voldoende gekwalificeerd personeel kunnen blijven beschikken en aan de groeiende vraag naar MBO+, HBO en WO studenten kunnen blijven voldoen, dan zal aan het MBO en HBO meer onderzoeksmatige denkkracht moeten worden gekoppeld. Een middel daartoe is om onderzoek vanuit de universiteit dichter bij MBO en HBO studenten te brengen.

Op dit moment fungeert het World Horti Centre als kennisplatform voor MBO en HBO. Er is nog geen verbinding met het WO. Dit project beoogt op een innovatieve manier de verbinding tot stand te brengen en de studenten beter voorbereid te laten zijn op instroom in functies in de glastuinbouw waar behoefte aan is.

Gratis aanmelden
Inmiddels is er een breed bereik in de media voor de lezingen die worden gegeven. Lees voor meer informatie dit artikel uit het AD.
Om u (gratis) aan te melden voor één van de lezingen, klik hier.

Glastuinbouw Nederland - © 2024