Start met nuttigen in uw plantenkwekerij

In deze tijd van het jaar, bereiden komkommer en augurken telers doorheen West-Europa zich voor op een tweede aanplant van het seizoen. Geen behoefte om chemicaliën te gebruiken! Een uitgebreide biologische bestrijdingsstrategie die het gewas beschermt tegen trips, wittevlieg en bladluizen is mogelijk met onze nuttige insecten en mijten. De sleutel tot succes is genaamd “preventie”.

Sam Gui, IPM & Pollination Specialist bij Biobest: "een klein leger van Amblyseius swirskii zal de ontwikkeling van trips en wittevlieg effectief kunnen voorkomen. Tijdens de opkweek van planten is de plaagdruk over het algemeen laag. Hierdoor heeft het swirskii leger extra voedsel nodig om zichzelf preventief te installeren. We raden telers aan Nutrimite™ te gebruiken. Nutrimite™ is gemakkelijk te verblazen met de nutri app verblazer. Met dit voedingssupplement kunnen de roofmijten vroeg ingezet worden en zullen ze zichzelf vestigen in grote aantallen op de bladeren."

Maar komkommertelers hebben meer vijanden dan op het eerste zicht. Bladluizen vroeg bestrijden is zeer belangrijk. Sam’s advies: "om bladluizen te bestrijden, is Biobest’s Aphi-Mix-System gecombineerd met Aphidoletes-System de perfecte oplossing. Deze ‘mix’ van verschillende sluipwespsoorten geeft een brede preventieve bestrijding tegen de verschillende soorten bladluizen die we kennen. Het monitoren van bladluissoorten is zeer moeilijk door de hoge dichtheid van de planten. Aphi-Mix-System past dus ook in een algemene preventiestrategie. Indien correct toegepast, zal de sluipwesp aanvallen en bladluizen bestrijden alvorens de teler hen opgemerkt heeft."

Sam besluit: "Het aanbrengen van een preventieve biologische bestrijdingsstrategie werkt niet alleen goed voor de kweker. Het geeft ook toegevoegde waarde voor zijn klanten, de komkommertelers. Ze kunnen beginnen met gezondere plantjes zonder chemische residuen. Daarnaast kan de keuze voor biologische bestrijding in de opkweek later in de teelt ook resistentieproblemen voorkomen." 

Bron: Biobest Group

Biobest Group

Glastuinbouw Nederland - © 2023