Toelating Vertimec Gold uitgebreid met toepassing diverse vruchtgroenten en bonen

Op aanvraag van Syngenta Crop Protection heeft het Ctgb besloten de toelating van het insecticide Vertimec Gold uit te breiden met komkommerachtigen*, boon met peul en de wintertoepassing op tomaat en aubergine**, alles vóór de bloei. LTO Glaskracht Nederland en Plantum hadden hierom gevraagd, zodat bij deze teelten een goede insectenvrije start kan worden gemaakt.

Het insecticide Vertimec Gold (werkzame stof abamectine) is een belangrijke pijler onder het geïntegreerde gewasbeschermingssysteem in diverse groentengewassen. Juist in de wintermaanden, tijdens de opkweek van jonge planten en aan het begin van de teelt van komkommerachtigen, tomaat, aubergine en bonen, is het belangrijk een breedwerkend insecticide te kunnen inzetten, om daarna in een insectenvrij gewas te kunnen starten met de inzet van biologische bestrijders.

Bij de herregistratie van Vertimec in mei 2015 was de toepassing in komkommerachtigen en bonen met peul geheel vervallen. De toepassing in tomaat en aubergine was beperkt tot de zomerperiode (1 maart – 1 november). Als oplossing is nu een uitbreiding van de toelating aangevraagd en verkregen voor toepassing (in opkweek en/of teelt) vóór de bloei. Na de Europese aanpassing van de MRLs in juni 2016 verwacht Syngenta voor tomaat en aubergine weer een jaarrond toelating te krijgen zonder beperkingen in gewasstadium. Komkommer en bonen krijgen dan een toelating waarbij de toepassing in de winterperiode beperkt blijft tot vóór de bloei.

“Wij zijn zeer verheugd met deze uitbreiding van Vertimec Gold, omdat het een belangrijke basis vormt in de geïntegreerde gewasbescherming”, aldus Jean Aerts, bestuurder van LTO Glaskracht Nederland. 

Bij de toepassing van Vertimec Gold moet een aantal gebruiksvoorschriften in acht worden genomen. Een daarvan is dat het afvalwater (drainwater en filterspoelwater)moet worden gezuiverd alvorens het wordt geloosd.

*‘vruchtgroenten van cucurbitaceae met eetbare schil’, d.w.z. komkommer, augurk en courgette inclusief patisson. Voor ‘vruchtgroenten van cucurbitaceae met niet-eetbare schil’ (pompoen-achtigen en meloen), evenals voor paprika, was er al een toelating, voor jaarrond toepassing.

** De toelating op tomaat en aubergine was beperkt tot toepassing in de periode maart – november.

Cao-tekst klaar

Een onderhandelingsakkoord is één, de afspraken moeten uitgewerkt en ingevlochten worden in de cao tekst. Inmiddels hebben alle cao partijen ingestemd met de nieuwe tekst. Deze cao tekst wordt nu gepubliceerd op de website van de Werkgeverslijn.

Glastuinbouw Nederland - © 2024