Tom Zwinkels (Bryte) in KasGesprek: 'Met succes van familiebedrijven naar familie van bedrijven'

‘Where happiness grows’, zo opent de website van groenteteeltbedrijf Bryte. En dat geluk zit qua teelt niet meer alleen in tomaten, maar sinds dit seizoen ook in komkommers. De tevredenheid is van het gezicht van Tom Zwinkels af te lezen. “Ik houd van verandering en ik kan slecht stilzitten. Dus toen vanuit telersvereniging Growers United werd gekeken naar meer komkommer en minder tomaten, hebben wij met overtuiging ‘ja’ gezegd.”

‘Wij’ dat zijn de telers Zwinkels en Dukker en in geval van Tom specifiek de locatie Greenlight in ‘s-Gravenzande. Enkele jaren geleden bundelden beide familiebedrijven hun krachten tot wat Tom noemt: “Een familie van bedrijven, maar met de cultuur van een familiebedrijf.” Daarover spreekt hij in KasGesprek 6 van 2023. “Binnen deze familie kan iedereen zijn talenten ten volle benutten.” 

KasGesprek is de podcast van Glastuinbouw Nederland over zaken die ertoe doen in en om de kas. Het kernwoord dit jaar is ondernemerschap: wat drijft een teler, wat zijn de uitdagingen, kansen en bedreigingen, hoe is zijn of haar visie op de toekomst? Krachtenbundeling, samenwerking, persoonlijke ontwikkeling en representatie van de glastuinbouwsector, zijn enkele onderwerpen die in het soepele gesprek met Tom Zwinkels ter tafel komen. In het KasGesprek van juni geeft hij gespreksleider Roger Abbenhuijs (communicatie Glastuinbouw Nederland) en de luisteraars ook een inkijkje in de toekomst van het teeltbedrijf.

Waterzuivering
“We zijn groot geworden zonder ons groot te gedragen”, zo karakteriseert Tom teeltbedrijf Bryte. De verschillende directieleden zetten hun kennis, kunde en visie ook volop in voor de ontwikkeling en de toekomst van de glastuinbouw, zowel landelijk als in eigen regio. Waterzuivering is een van de dossiers waar Tom zich zelf sterk voor maakt. “Daarin mis ik wel een zekere waardering van de publieke omgeving. De 90% die we met elkaar al hebben verbeterd, mag best worden benoemd. Als telers zijn we kritisch genoeg om ook die laatste 10% te willen verbeteren.”

In dit KasGesprek beantwoordt Tom Zwinkels vragen over de bundeling van bedrijven, zijn stap naar de glastuinbouw, de teelt van de toekomst en de spagaat tussen werk en privé. Luister voor de antwoorden op deze vragen en meer naar het zesde KasGesprek van 2023 (seizoen 4).

Beluister de podcast hier. De podcast KasGesprek is ook te beluisteren via Soundcloud, Spotify, Apple Podcast en Google Podcast.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024