Uitbreiding Unielijst van invasieve uitheemse soorten

De Europese Commissie heeft een concepttekst voor de komende uitbreiding van de Unielijst van invasieve uitheemse soorten opengesteld voor publieke consultatie. U kunt hierop reageren.

In de concepttekst zijn in totaal 30 invasieve uitheemse soorten opgenomen. Van de oorspronkelijke lijst van 34 soorten die zijn voorgedragen om toe te voegen, zijn 4 soorten afgevallen. De plantensoorten die nu worden voorgedragen om op de Unielijst met invasieve exoten op te nemen, zijn:

  • Celastrus orbiculatus (boomwurger)
  • Hakea sericea (hakea)
  • Koeniga polystachya (Afghaanse duizendknoop)
  • Phytolacca americana (Westerse karmozijnbes)
  • Pistia stratiotes (watersla)

Plaatsing op lijst: soort mag niet meer in de handel
Plaatsing op deze lijst betekent dat deze plantensoort niet meer in de handel mag worden gebracht. Wanneer u bezwaar hebt tegen plaatsing op de lijst, dan kunt u dit direct bij de Europese Commissie kenbaar maken via de openbare consultatie. Dit kan tot 14 december 2021 door een e-mail te sturen naar env-ias@spam-protectec.europa.eu. Het is daarbij van belang dat u vooral goed aangeeft wat de gevolgen zijn voor uw bedrijf wanneer deze plantensoorten op de EU-lijst invasieve exoten worden geplaatst.

Stuur uw reactie bij voorkeur ook naar Anneke van Dijk avdijk@spam-protectlto.nl of Helma Verberkt hverberkt@spam-protectglastuinbouwnederland.nl. Zij bereiden een reactie voor namens LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland en LTO vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen. Hier kunt u ook terecht voor meer informatie en eventuele hulp.

De Europese Commissie heeft risicobeoordelingen van de voorgedragen soorten gepubliceerd, bekijk deze hier. Daarnaast zijn documenten gepubliceerd met maatregelen en kosten per voorgedragen soort, bekijk deze hier.

Stemming eerste kwartaal 2022
Na de publieke consultatie (en notificatie bij de WTO, Wereldhandelsorganisatie) wordt de concepttekst ter stemming voorgelegd aan het IAS Comité (Invasive Alien Species) waarin alle lidstaten van de Europese Unie zitting hebben. De stemming is in het eerste kwartaal 2022.

Glastuinbouw Nederland - © 2024