Vanaf 11 april 2022 nieuwe importeisen voor planten voor opplant van houtige gewassen en palmen

Vanaf 11 april 2022 gelden er voor een groot aantal planten bestemd voor opplant extra of gewijzigde eisen voor import uit één of meerdere landen. Sommige eisen kunnen grote impact hebben op de import van deze gewassen. De wijzigingen hebben te maken met nieuwe quarantaine-organismen en met strengere eisen voor een aantal bestaande quarantaine-organismen.

Als bedrijven na genoemde datum deze producten importeren, dan moeten exporterende landen vaak al op korte termijn actie ondernemen. Dit geldt ook in het geval van twee organismen, waarvoor de extra eisen pas op 11 januari 2023 van kracht worden. Voor onder meer de plaagvrije productieplaats en -locatie moeten de autoriteiten al ruim vóór de exportdatum inspecties doen.
Raadpleeg de keuringsdiensten voor wijzigingen in importeisen voor de zogeheten Regulated Non-Quarantaine Pests (RNQP's).

Producten en landen
Op de website van de NVWA staat op hoofdlijnen voor welke producten en landen de eisen gelden en wat deze inhouden. De planten worden genoemd op geslachtsniveau, maar de eisen gelden vaak alleen voor bepaalde soorten. De exacte details van de eisen zijn te vinden op de website van de EU, in document EU 2021/2285, bijlage VII . Binnen enkele maanden staan die eisen ook op de website van de NVWA, onder “Bijschrijvingen bij import anders dan groenten en fruit”.
Sommige planten vallen onder importverboden. Bedrijven mogen dergelijke planten, bestemd voor opplant, alleen invoeren als er een officiële uitzondering voor bestaat (zie Register Invoerverboden bij import in de EU). Ze moeten dan in ieder geval voldoen aan de eisen die hier staan vermeld op de website van de NVWA.

Nieuwe eisen
Voor diverse producten gaan nieuwe extra eisen gelden voor planten bestemd voor opplant. De eisen gelden niet voor weefselcultuur, zaad en pollen, tenzij anders vermeld. De bestaande eisen voor deze producten blijven eveneens van kracht. Ook deze informatie is te vinden op de website van de NVWA.

Formele statuswijzigingen
Alle niet-Europese Begomovirussen en fruitvirussen hebben momenteel de quarantaine-status. Dit geldt ook voor enkele insecten-groepen. Vanaf 11 april 2022 hebben alleen bepaalde soorten en geslachten nog de quarantainestatus. De lijst met quarantaine-organismen per 11 april 2022 is te vinden op de website van de EU, in document EU 2021/2285, bijlage II, en vanaf 11 april 2022 op de website van de NVWA in het Register Q-organismen. Deze wijzigingen hebben geen invloed op bestaande extra vereisten voor import van planten voor opplant.
(Bron: NVWA)

Glastuinbouw Nederland - © 2024