Vertimec Gold weer jaarrond inzetbaar in vruchtgroenten en bonen

De toelating van het insecticide Vertimec Gold is op aanvraag van Syngenta Crop Protection B.V. door het Ctgb hersteld voor de bedekte teelt van komkommerachtigen[1], tomaat, aubergine en bonen met peul. In deze teelten kan zo een goede insectenvrije start in de opkweek en op het teeltbedrijf worden gemaakt. LTO Glaskracht Nederland en Plantum zijn verheugd over deze toelating.

Vertimec Gold (met werkzame stof abamectine) is een belangrijke pijler onder het geïntegreerde gewasbeschermingssysteem in diverse groentegewassen.

De toepassing van Vertimec in komkommerachtigen en bonen met peul was met de herregistratie in mei 2015 geheel komen te vervallen, omdat Europees een besluit nodig was over de aanpassing van de MRL. De toepassing in tomaat en aubergine waren toen beperkt van 1 maart tot 1 november. Als tijdelijke oplossing was in januari 2016 een uitbreiding van de toelating afgegeven voor de toepassing (in opkweek en/of teelt) vóór de bloei. Nu de Europese aanpassing van de MRL’s op 9 juni 2016 van kracht wordt, is weer een jaarrond toelating voor tomaat en aubergine zonder beperkingen in gewasstadium beschikbaar. Ook komkommerachtigen en bonen hebben hun jaarrond toelating terug, waarbij de toelating in de winterperiode van1 november tot 1 maart beperkt blijft tot vóór de bloei.

“We zijn zeer verheugd met de terugkeer van een jaarrond etiket Vertimec Gold. Dit insecticide vormt namelijk een belangrijke basis in de geïntegreerde gewasbescherming”, aldus LTO Glaskracht Nederland bestuurder Jean Aerts.

Gebruiksvoorschrift
Bij de toepassing van Vertimec Gold moet een aantal gebruiksvoorschriften in acht worden genomen. Eén daarvan is dat het afvalwater (drainwater en filterspoelwater) moet worden gezuiverd alvorens het wordt geloosd.

[1] ‘vruchtgroenten van cucurbitaceae met eetbare schil’, d.w.z. komkommer, augurk en courgette inclusief patisson. Voor ‘vruchtgroenten van cucurbitaceae met niet-eetbare schil’ (pompoen-achtigen en meloen), evenals voor paprika, was er al een toelating, voor jaarrond toepassing.

Jeannette Vriend

Glastuinbouw Nederland - © 2024