Voorbeeldbrief vakantie in coronatijd beschikbaar inclusief vertalingen

De coronapandemie heeft invloed op internationaal reizen. Denk bijvoorbeeld aan het op vakantie gaan of heen- of terugreizen naar het thuisland in het geval van een internationale werknemer. Reizen kan hierdoor gevolgen hebben voor de inzetbaarheid van de werknemer, bijvoorbeeld omdat de Rijksoverheid dringend adviseert om na terugkomst in Nederland in quarantaine te gaan.

Moet de werkgever medewerkers die in quarantaine zitten, of die niet tijdig kunnen terugkeren van vakantie doorbetalen? Dat hangt onder andere af van de (vakantie)bestemming en of de werkgever vóór de vakantie schriftelijk heeft gecommuniceerd met de werknemer over de mogelijke gevolgen.
Reist een werknemer naar een land met een oranje kleurcode (dat zijn inmiddels alle landen) en is hij er vooraf door de werkgever op gewezen dat de eventuele negatieve consequenties voor zijn eigen rekening komen? Dan mag de ondernemer ervan uitgaan dat de werknemer niet doorbetaald hoeft te worden.
Reist een werknemer naar een land met een gele kleurcode (actueel: medio december heeft de regering alle landen de code oranje gegeven), maar krijgt dit gebied tijdens de vakantie een oranje kleurcode? Ook dan werkt het in het voordeel van de werkgever als vooraf schriftelijk is gewezen op de consequenties.

Voorbeeldbrief beschikbaar
De Werkgeverslijn land- en tuinbouw heeft voor agrarische werkgevers een voorbeeldbrief met toelichting ontwikkeld, waarmee de werknemer wordt gewezen op deze risico’s. Mocht het tot een discussie of conflict met de werknemer komen, dan heeft de werkgever een sterkere positie. Het model is inclusief Engelse en Poolse vertaling.
(Tekst m.m.v. Diana Eleveld, Werkgeverslijn)

Glastuinbouw Nederland - © 2024