Werken aan morgen: duurzame inzetbaarheid en goede arbeidsomstandigheden

Stigas werkt samen met Glastuinbouw Nederland verder aan duurzame inzetbaarheid en goede arbeidsomstandigheden met vanuit MDIEU gesubsidieerde activiteiten. Namens de agrarische en groene sectoren heeft Stigas subsidie aangevraagd en gekregen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Deze ‘MDIEU-subsidie’ is door Stigas vertaald naar activiteiten en dienstverlening in het programma ‘Werken aan morgen’. Op twee belangrijke aandachtspunten wordt ingezet: fysieke & mentale belasting en vitaliteit & leefstijl. In dat kader worden er in dit artikel twee activiteiten uitgelicht: de vitaliteitsscan en het werkplekonderzoek

Inzet van de vitaliteitsscan
Je wilt als ondernemer aan de slag met de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers in je bedrijf. Maar om te weten wat werkt moet je weten wat er speelt. Hoe kom je er als bedrijf achter wat de belangrijkste aandachtspunten zijn? En hoe zorg je er tegelijkertijd voor dat je medewerkers inzicht krijgen in hun persoonlijke situatie? En wat als zij desgewenst met persoonlijke coaching worden begeleid bij verbeterstappen? Op deze vragen geeft de vitaliteitsscan antwoord.
De vitaliteitsscan maakt onderdeel uit van het programma. De vitaliteitsscan is kosteloos voor bedrijven die Colland-premie afdragen. Dit aanbod geldt voor de looptijd van de MDIEU-subsidie (1 juli 2024) en ‘zolang de voorraad strekt.’

Inzet van het werkplekonderzoek
Bij een werkplekonderzoek (WPO) kijkt Stigas of de werkplek en/of werkomgeving beter kan. En of de medewerker zijn werktechniek kan aanpassen aan zijn eventuele beperkingen. Zijn er verbeteringen mogelijk waardoor een werknemer langer gezond aan het werk kan blijven? Een WPO geeft inzicht.
Ook het WPO maakt deel uit van Werken aan morgen en kan gedurende de MDIEU-subsidieperiode (1 juli 2024) kosteloos worden ingezet. Samen met Stigas kijkt Glastuinbouw Nederland dit najaar hoe dit instrument verder kan landen in de sector. Binnen het programma ‘werken aan morgen’ wordt actief samengewerkt met Kasgroeit. Een werknemer die een leven lang leert, werkt aan werkvermogen, employability en vitaliteit. Allemaal zaken die de duurzame inzetbaarheid vergroten.

De basis op orde
Uitgangspunt van onze Human Capital Agenda is dat de basis op orde is. De Arbowetgeving legt met een Arbocatalogus en Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) een basis onder de ambitie van de glastuinbouw. Met een actieve klankbordgroep Stigas en een jaarlijks sector activiteitenplan blijft die basis actueel. Ook blijft Glastuinbouw Nederland bedrijven ondersteunen bij het uitvoeren van de RI&E. Om het gebruik daarvan te stimuleren werkt Stigas aan het erkend houden van de branche RI&E.

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024