Wijzigingen WWZ in Eerste Kamer aangenomen

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de aanpassing van de Wet werk en zekerheid (Wwz) waarmee de problemen met het seizoenswerk kunnen worden aangepakt. Ook stemde de Eerste Kamer in met de wet waarmee de handhaving van de Europese detacheringsregels moet worden verbeterd.

Wet werk en zekerheid
Met het wetsvoorstel is de Wwz aangepast. De wijziging houdt in dat vanaf 1 juli 2016 de zogenoemde tussenpoos van zes maanden in de ketenregeling bij cao kan worden teruggebracht naar ten hoogste drie maanden voor functies waarin de werkzaamheden als gevolg van klimatologische of natuurlijke omstandigheden seizoensgebonden zijn en gedurende ten hoogste negen maanden per jaar kunnen worden verricht. Hierdoor kan voor deze functies de tussenpoos van drie maanden uit de ketenbepaling zoals die luidde voor 1 juli 2015, weer worden toegepast. Na een onderbreking van meer dan drie maanden kan er dan opnieuw een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd worden aangegaan die van rechtswege afloopt. Cao partijen in de Land- en Tuinbouw hebben inmiddels afspraken gemaakt over de functies die in de verschillende agrarische cao’s zullen worden opgenomen. Om die afspraken te effectueren is het nodig dat partijen een cao afsluiten. Overeenstemming is er sinds kort over de nieuw af te sluiten Cao Open teelten. Over de Cao Glastuinbouw wordt nog onderhandeld

Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie
Het doel van de wet is een betere handhaving van de detacheringsrichtlijn te bewerkstelligen. Voor de glastuinders is de wet indirect van betekenis op het moment dat zij in zee gaan met een buitenlandse uitzendonderneming. Het wetsvoorstel legt de zogeheten ‘harde  kern arbeidsvoorwaarden’ expliciet vast. Zo is bijvoorbeeld opgenomen welke bestanddelen tot het minimumloon behoren en wordt aangegeven dat bepaalde vergoedingen voor het maken van kosten in verband met het werken buiten het land van herkomst (bijvoorbeeld reiskosten, exra kosten voor voeding, dubbele huisvesting) bovenop het minimumloon moeten  worden vergoed. Daarnaast zullen bedrijven die onder een algemeen verbindend verklaarde cao vallen minimaal het geldende cao-loon moeten betalen, inclusief arbeidsvoorwaarden als de toepasselijke arbeidsduurverkorting, toeslagen voor onder meer overwerk en onregelmatige diensten, kostenvergoedingen, eindejaarsuitkeringen en extra vergoedingen in verband met vakantie. Verder wordt onder meer een meldplicht ingevoerd voor bedrijven uit de EU die in Nederland buitenlandse medewerkers willen detacheren.

De Wet arbeidsvoorwaarden grensoverschrijdende arbeid (Waga) wordt ingetrokken.

Glastuinbouw Nederland - © 2024