Het sollicitatieproces

Tijdens het hele sollicitatieproces zijn er veel momenten van contact met de (potentiele) kandidaat. Denk aan de eerste indruk van jouw bedrijf op de website, reacties op social media, de manier waarop je iemand afwijst en of ze vriendelijk worden ontvangen. Wat de kandidaat tijdens deze periode ervaart heeft een grote invloed op het wel of niet accepteren van de baan.

Waarom is het zo belangrijk?

De krappe arbeidsmarkt vraagt om een andere aanpak dan voorheen. Sollicitanten zijn heel kritisch op wat een werkgever te bieden heeft. Geef kandidaten een optimale ervaring om te voorkomen dat zij in het proces afhaken. Organisaties die hun sollicitatieprocedure niet serieus nemen lopen het risico dat er met één slechte ervaring veel schade kan worden toegebracht aan het werkgeversmerk. Een positieve ervaring zal je aantrekkelijkheid als werkgever doen toenemen.

Duidelijke communicatie

Wees duidelijk en transparant naar de sollicitant. Bevestig dat de sollicitatie in goede orde is ontvangen, geef aan waar hij of zij staat en wanneer hij of zij een reactie ontvangt. Wacht niet te lang met het geven van een reactie en geef aan wanneer de selectie begint en eindigt. Kandidaten die op zoek zijn naar een baan willen vaak niet lang wachten. Wanneer je niet snel genoeg bent kan een andere organisatie jou voor zijn.

Persoonlijke toelichting bij afwijzing

Een standaardafwijzing is juist iets wat je niet moet doen. Uit onderzoek blijkt dat persoonlijke feedback bij sollicitanten het belangrijkste aspect is bij sollicitaties. Behandel alle kandidaten op dezelfde manier. Misschien is de kandidaat in de toekomst geschikt voor een andere functie. Sluit het proces sowieso op een prettige manier af.

Het selectiegesprek

Geef aan wanneer en waar het selectiegesprek is en wie hierbij aanwezig zijn. Geef kandidaten een rondleiding op de werkplek en maak kennis met andere werknemers. Deze ontmoetingen schetsen een transparant beeld en leveren een bijdrage aan de beslissing van de kandidaat.

Vraag feedback

Vraag feedback bij zowel de kandidaten die zijn aangenomen als die zijn afgewezen. Je laat als organisatie zien dat je het proces serieus neemt en dat je ervan wil leren om het in de toekomst (waar nodig) beter te doen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024