Borg de bolkwaliteit van lelie!

Een stap voorwaarts in de kwaliteit van lelies is wenselijk, vooral gezien de veranderende eisen van exportlanden. Het ministerie van EZ, de NVWA, BKD, Anthos en de KAVB hebben in mei overlegd over de ontwikkelingen rondom de bloembollensector, met name over de export van lelies naar derde landen. Dit was een vervolg op een eerder overleg, ongeveer een half jaar eerder.

Op dit moment wordt dit verder uitgewerkt. Lelie 2.0 werd door veel leliebollentelers als een papieren tijger ervaren, waardoor het draagvlak beperkt was. Om de bolkwaliteit van lelies beter te borgen, zijn in 2015 nieuwe (strengere) eisen gesteld aan het schubmateriaal voor lelies. Deze eisen zijn opgenomen in de uitvoeringsrichtlijn lelie van de keuringsdienst. Vanuit deze gedachtegang wordt verder gewerkt. Een goede bolkwaliteit is van belang voor alle schakels in de lelieketen en deze moet geborgd zijn. De vorm waarin dit gebeurt is minder van belang, zolang het doel behaald wordt.

Aangezien de kwaliteit van de leliebollen een zeer grote invloed heeft op de kwaliteit van de takken en daarmee op het rendement van de leliebroeierij, heeft dit volop aandacht van de landelijke commissie Lelie van LTO Glaskracht Nederland.

Cao-tekst klaar

Een onderhandelingsakkoord is één, de afspraken moeten uitgewerkt en ingevlochten worden in de cao tekst. Inmiddels hebben alle cao partijen ingestemd met de nieuwe tekst. Deze cao tekst wordt nu gepubliceerd op de website van de Werkgeverslijn.

Glastuinbouw Nederland - © 2024