Brabants Migratie Informatie Punt in de startblokken

Het Rijk, de provincie Noord-Brabant en de stakeholders uit de Noord-Brabantse regio’s hebben de handen in elkaar geslagen en richten samen het Brabants Migratie Informatiepunt (BMIP) op. Centraal staan vijf fysieke (en digitale) loketten. De ‘loketten’ bieden meertalige informatie, advies, een meldpunt, diensten en (sociale) activiteiten voor arbeidsmigranten en hun werkgevers.

De overheidsorganisaties richten zich op het samen neerzetten van het basisaanbod. In de vijf arbeidsmarktregio’s wordt een loket geopend: Breda, Tilburg, Meijerijstad, Eindhoven, en Helmond. Daarnaast wordt er ook nog een mobiel team actief dat rondtrekt en meerdere woon-, werk- en vrijetijdsplaatsen van arbeidsmigranten aandoet. Er wordt meertalige informatie en advies over het wonen, werken en leven in Noord-Brabant en Nederland verzorgd. Er komt een meldpunt voor misstanden m.b.t. loon/arbeid, huisvesting en zorg en welzijn. En inschrijving in RNI of BRP en verstrekken BSN, mogelijk aangevuld met aanvragen en activeren DigiD staan nog op de agenda. Begin november wordt de feestelijke opening van de vijf loketten verwacht.

Aanvullend aanbod
Binnen dezelfde pilot wordt dit najaar met Brabantse werkgevers, branche organisaties en maatschappelijke organisaties verder gewerkt aan een aanvullend aanbod. Dit aanvullend aanbod richt zich op de socialisatie, integratie en participatie van alle internationale medewerkers. Uit een eerste inventarisatie met stakeholders is minimaal een aanvullend aanbod over het leren van de Engelse en Nederlandse taal opzetten gekomen. In een twee jarige pilot wordt toegewerkt naar minimaal 5 soorten aanvullend aanbod. Een belangrijke investering waar we als Glastuinbouw Nederland in mee doen.

Wil je actief participant worden in de pilot en financieel bijdragen, dan kun je in onderstaande staffel de kosten zien.

Staffel jaarlijkse bijdrage* werkgevers aan aanvullend aanbod pilot BMIP
Aantal medewerkers Noord-Brabant/jaarlijkse bijdrage (*Exclusief BTW.)

  • 0-50 / € 750,-
  • 51-100 / € 1.000,-
  • 101-250 / € 1.500,-
  • 251-500 / € 2.000,-
  • 501-1.000 / € 3.000,-
  • 1.001-2.500 / € 4.500,-
  • 2.501-5.000 / € 6.000,-
  • Vanaf 5.000 / € 12.000,-

Meer informatie over de pilot en de ontwikkeling van het aanvullend aanbod is op te vragen bij Ingrid Blom.

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024