Certificering zuivering imidacloprid kost tijd

Sinds 15 maart jl. mogen telers in de glastuinbouw geen imidacloprid meer gebruiken en in bezit hebben, tenzij ze middels een certificaat kunnen aantonen niet te lozen of het restwater voor minstens 99,5% te zuiveren. Omdat er nog geen enkel certificaat is toegekend, kan voorlopig geen enkele glasteler aan deze eis volgens het wettelijk gebruiksvoorschrift voldoen en dus het middel niet gebruiken. LTO Glaskracht Nederland werkt aan een oplossing.

Afgelopen week werd bekend dat de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw (BZG) de zuiveringsinstallaties voor de glastuinbouw aanvullend gaat beoordelen op tenminste 99,5% zuiveringsrendement voor de stof imidacloprid. De BZG en het Ctgb hebben hierover afspraken gemaakt. Alle zes op dit moment door BZG goedgekeurde installaties, voldoen ook aan het 99,5% zuiveringsrendement van imidacloprid. Naast het gebruik van een BZG-goedgekeurde zuiveringsinstallatie moet ook het gebruik en onderhoud van de installatie binnen het bedrijf gecertificeerd zijn. LTO Glaskracht werkt dit momenteel in protocollen uit met een gecertificeerde instantie. Binnenkort vinden er proefaudits plaats. Bedrijven die een BZG goedgekeurde installatie hebben staan en imidacloprid willen toepassen, kunnen zich melden bij LTO Glaskracht via water@ltoglaskracht.nl.

Pilot nul-lozing imidacloprid
De zuivering van afvalwater past in het toekomstperspectief voor de glastuinbouw, waar emissieloos telen het einddoel is. Onlangs is een plan van aanpak voor aantoning nul-lozing door het Platform Duurzame Glastuinbouw vastgesteld. Aan de hand van deze aanpak is LTO Glaskracht, in overleg met Ctgb, een pilot nul-lozing imidacloprid gestart voor groente-, snijbloemen- en potplantenbedrijven. Momenteel vindt hiervoor een strenge selectie van bedrijven plaats. Het doel van deze pilot is te komen tot de benodigde certificering. Het is nu lastig in te schatten wat het tijdspad voor dit certificeringstraject is.

Het verbod van imidacloprid geeft een verstoring in het huidige ver doorgevoerde IPM systeem, wat helaas zal leiden tot meer inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Met de inzet van LTO Glaskracht wordt het gebruik van imidacloprid alleen waar nodig en onder streng gecontroleerde omstandigheden toegepast, zonder risico voor mens, dier en milieu.

Glastuinbouw Nederland - © 2024