De toekomst maak je samen

Op 20 januari brachten de leden van de regio Groningen/Drenthe van LTO Noord Glaskracht een bezoek aan Drenthe Growers. De bijeenkomst startte met een bespreking over de lopende zaken in het gebied en een rondleiding over het bedrijf. In de kas met belichte komkommers gaf Koos de Vries uitleg over hoe zij de teelt aanpakken. Op dat moment werd al 1,5 week gesneden.

Tijdens de presentatie ‘De toekomst maak je samen’ van voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland kwamen de belangrijkste actuele zaken rondom de beleidsthema’s aan de orde. Daarnaast werd gesproken over de inzet van LTO Glaskracht om de afzetstructuur in de glasgroente te verbeteren. Momenteel wordt hier hard aan gewerkt door McKinsey, samen met de sector.

Aansluitend gaven Aat Dijkshoorn (LTO Glaskracht Nederland) en René Corsten (DLV) een toelichting op Het Nieuwe Telen (HNT). De onderwerpen klimaatgelijkheid, ontvochtigen en isoleren werden uitgebreid behandeld. Het is verrassend hoeveel verbetering van het kasklimaat nog bereikt wordt met toepassing van de eerste maatregelen uit HNT. Vooral het vermijden van schermkieren maakt het klimaat veel gelijker. Ook vindt dankzij minder inzet van de verwarmingsbuis minder gewasverdamping plaats. Als de afvoer van vocht toch nog vergroot moet worden, kan dit beter met ventilatie via de ramen boven het gesloten scherm.

Cursus Het Nieuwe Telen
LTO Glaskracht Nederland organiseert verspreid over het jaar ook een cursus over Het Nieuwe Telen. In de cursus leert u hoe u HNT kunt toepassen op uw bedrijf, zonder dat het nodig is te investeren in nieuwe technieken. Inmiddels zijn al 18 groepen gevormd met 180 deelnemers. Kijk voor meer informatie over de cursus op www.ltoglaskrachtnederland.nl/thema/energie/hnt.

Glastuinbouw Nederland - © 2024