Duurzame beheersing van echte meeldauw

Onder aansturing van LTO Glaskracht Nederland, de klankbordgroep en projectleider Jantineke Hofland van Wageningen UR Glastuinbouw is een eerste aanzet gegeven voor een duurzame beheersingsstrategie voor meeldauw. Dit onderzoek is gefinancierd door het Productschap Tuinbouw.

Bij Wageningen UR Glastuinbouw zijn voor een duurzame beheersingsstrategie voor meeldauw verschillende groene producten met een systemische of een contactwerking getest op hun bijdrage aan een weerbaar plantsysteem.

Drie groene producten met een systemische werking waren in staat om de hormonale afweerreacties van planten tegen biotrofe organismen te verhogen. Bij het stapelen van producten blijkt dat deze producten goed zijn te combineren met groene contactmiddelen. Hiermee is het eerste proof-of-principle geleverd dat een jong plantsysteem met tactische inzet van groene producten weerbaar is te maken tegen meeldauw.  

Vervolgonderzoek in meerdere teeltsystemen met langere teeltperioden moet uitwijzen wat de invloed is op de ziekteontwikkeling over een langere termijn onder meer praktijk conforme condities. Bij de ontwikkeling van (vroegtijdige) indicatoren voor een weerbare plant is het duidelijk dat meerdere meetmethodes tegelijkertijd nodig zijn om de gevoeligheid van een plant aan te geven tijdens een bepaalde teeltfase, omdat de kieming en infectie van meerdere factoren uit het klimaat en in de plant afhankelijk is.

Bekijk via onderstaande link bij de downloads het eindrapport.

Glastuinbouw Nederland - © 2024