Fracties Hoogheemraadschap Delfland bezoeken glastuinbouw

De fracties van de categorieën bedrijven en ongebouwd van Hoogheemraadschap Delfland waren dinsdag 15 september op werkbezoek bij Rico Fransen orchideeën in Maasland. Op uitnodiging van de besturen van LTO Glaskracht Westland en Midden Zuid-Holland lieten zij zich bijpraten over de ontwikkelingen in de glastuinbouw en issues die spelen op het gebied van water.

De conclusie van de bijeenkomst was dan ook dat het vooral nodig is om samen op te trekken willen we echt stappen kunnen zetten. Bij de inzet van de sector om in 2027 nagenoeg emissieloos te telen en wat dit van de ondernemers vergt, werd uitgebreid stilgestaan.

Met name collectieve zuivering of geclusterde zuivering van gebruikt water van glastuinbouwbedrijven zou in het beheersgebied van Delfland een goede optie kunnen zijn. Een aanpak per polder waarbij integraal wordt gekeken naar kwaliteit van oppervlaktewater en wat waterschap, gemeente en ondernemers daar gezamenlijk aan kunnen doen, kreeg veel bijval. Ook het toelatingsbeleid voor gewasbeschermingsmiddelen en de behoefte van de sector aan een nieuwe systeembenadering kreeg de aandacht. Al met al een vruchtbaar werkbezoek waarin veel zaken met elkaar konden worden gedeeld.

Glastuinbouw Nederland - © 2024