Geen verdere uitbreiding Ralstonia in snijroos

In 2015 zijn 13 bedrijven (9 snijrozentelers en 4 plantenkwekers/veredelaars) besmet met de bacterie Ralstonia solanacearum. Het is van groot belang om verdere ver-spreiding van binnen het bedrijf en binnen de (glas)tuinbouw te voorkomen. Uit voorzorg heeft de NVWA eind 2015 besloten het onderzoek uit te breiden naar alle snijrozentelers. In januari/februari 2016 zijn geen nieuwe besmette bedrijven geconstateerd.

De eerder besmette bedrijven zijn ondertussen vrijwel allemaal geruimd en zijn na grondig reinigen en ontsmetten weer gestart met een nieuwe teelt. De komende periode worden deze bedrijven gemonitord door de NVWA.

Het betrof Ralstonia solanacearum ras 1, een tropische variant die veel waardplanten kent waaronder tomaat, paprika, aubergine, anthurium, gerbera, curcuma, geranium en roos. Deze tropische variant houdt van warme omstandigheden, pas na de zomer kunnen conclusies  worden getrokken. Gezamenlijk wordt gewerkt aan het algeheel schoon verklaren van de Nederlandse rozenteelt en vermeerdering.

Verwantschapsanalyse
Zoals eerder gemeld liet de verwantschapsanalyse zien dat er geen verband is tussen de besmetting in roos en de eerder gevonden besmettingen in tomaat, curcuma en anthurium. De onderzochte besmettingen in roos hebben onderling wel een directe verwantschap. Momenteel worden alle isolaten uit de besmette monsters van roos en het water nader onderzocht. Daarbij worden de DNA-profielen onderling met elkaar vergeleken en vergeleken met een wereldwijde databases van DNA-profielen van Ralstonia. Mogelijk leidt dit tot aanwijzingen waar deze Ralstonia geografisch vandaan zou komen. Helaas is de bron nog niet bekend. In een brainstormsessie met telers, vermeerderaars, Naktuinbouw en NVWA zijn verschillende mogelijkheden geopperd. Deze worden nader geanalyseerd door de NVWA.

Actieplan: Ketenaanpak Ralstonia vrij
De landelijke commissie Roos van LTO Glaskracht Nederland is in overleg met Plantum om een actieplan op te stellen om te zorgen dat nieuwe uitbraken van deze bacterie in de toekomst worden voorkomen. Verder wordt samengewerkt met overheid, keuringsdiensten en kennispartijen aan een onderzoeksproject PPS Ralstonia om de vele vraagstukken die er nog liggen zo spoedig mogelijk te kunnen beantwoorden.  

Advieskaart Ralstonia solanacearum
Er zijn geen bestrijdingsmiddelen bekent tegen Ralstonia. Daarbij betreft het een q-organisme en moeten de planten die besmet zijn met deze bacterie volgens de EU-Fytorichtlijn 2000/29/EG worden vernietigd. Met financiering van het Productschap Tuinbouw is door Groen Agro Control in samenwerking met LTO Glaskracht een advieskaart ontwikkeld. Papieren versies zijn opvraagbaar bij LTO Glaskracht Nederland.

Glastuinbouw Nederland - © 2024