Gewasbeschermingsmonitor moet leiden tot minder administratieve druk

De invoering van de gewasbeschermingsmonitor als vervanging van het gewasbeschermingsplan is een feit. Dit jaar moeten telers hiermee gaan werken. LTO Glaskracht Nederland heeft mede gepleit voor invoering van de monitor, omdat dit de administratieve lasten voor telers verminderd.

De wijziging van het Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden is onlangs gepubliceerd in het Staatsblad. Dit betekent dat ondernemers voortaan gedurende het teeltseizoen bij moeten houden welke middelen zij gebruiken en welke maatregelen worden genomen.

Met de gewasbeschermingsmonitor houden ondernemers onder meer bij welke fysische, biologische en mechanische maatregelen zij nemen, zoals inzet van biologische bestrijders en mechanische onkruidbestrijding. Ook worden rassenkeuze en uitgangsmateriaal, inspanningen voor het signaleren van toenemende ziekte- en plagendruk, emissiebeperkende maatregelen en keuze van gebruikte gewasbeschermingsmiddelen bijgehouden. De gewasbeschermingsmonitor is bedoeld om de toepassing van geïntegreerde gewasbescherming helder in beeld te krijgen. De gewasbeschermingsmonitor helpt toezichthouders om naleving van de beginselen voor geïntegreerde gewasbescherming te controleren.

Doordat de meest gebruikte managementinformatie- en teeltregistratiesystemen zijn toegerust op de nieuwe werkwijze, verwacht LTO Nederland geen problemen bij de uitvoering. 

Glastuinbouw Nederland - © 2024