In de media: Glastuinbouw Nederland en telers over impact hoge energieprijzen

Ook in de dagen tussen Kerstmis en Oud & Nieuw en in de eerste dagen van 2022 hebben de media aandacht besteed aan de impact van de hoge energieprijzen op de glastuinbouw. Media-aandacht is welkom in aanloop naar het overleg met de overheid na het reces. Hoewel veel journalisten nog vooral informeren naar leegstand, lege schappen en dure glasgroenten, probeert Glastuinbouw Nederland ook voortdurend nadruk te leggen op de verduurzaming van de sector.

Al op vrijdag 24 december werd het communicatieteam van Glastuinbouw Nederland benaderd door de redactie van het NOS Journaal voor input over de hoge gasprijzen. Dat resulteerde in een item voor het journaal van acht uur, dat uiteindelijk op maandag 3 januari werd uitgezonden. Naast tomatenteler Leo van der Lans, die de gevolgen van de huidige situatie helder uiteen zette, kwam ook Rob Baan van Koppert Cress aan het woord. Zijn woorden benadrukten de wil van de glastuinbouw om te verduurzamen, maar Rob Baan gaf ook aan tegen welke obstakels hij oploopt, met name ook op financieel gebied. In het bijbehorende artikel op de website van de NOS geeft Alexander Formsma, beleidsspecialist Energie & Klimaat bij Glastuinbouw Nederland, een update van de situatie in de sector.

Beide aspecten belichten
Uitgangspunt van Glastuinbouw Nederland blijft om beide aspecten van de energiecrisis voor het voetlicht te brengen: aandacht voor de zorgelijke situatie voor veel ondernemers, zeker als de prijzen voor gas hoog blijven, maar ook focussen op het traject dat de sector jaren geleden al heeft ingezet op weg naar een fossielvrije glastuinbouw.

Lees hier het artikel op de website van de NOS. Daar is ook de reportage uit het journaal te bekijken.
Lees hier het interview dat Jean Aerts, bestuurslid van Glastuinbouw Nederland, gaf aan De Limburger.
Kijk hier de reportage terug van RTL Nieuws van dinsdag 28 december. Daarin komt komkommerteler Rene Tielemans (bestuurslid regio Brabant en Zeeland) aan het woord.

 

 

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2022