Joost Zwinkels: “Samen onderzoek aanpakken is een must”

Samen met zijn vader en oom is Joost Zwinkels actief op hun tomatenkwekerij in Wateringen en sinds een jaar lid van de landelijke commissie Tomaat van LTO Glaskracht Nederland. Om toekomstgericht met de tomatenteelt bezig te zijn is samen onderzoek aanpakken in een gewascoöperatie volgens Zwinkels een must.

“De weg naar schaalvergroting is een aantal jaren geleden ingeslagen en zet zich nog steeds door”, aldus Zwinkels. “Vandaag de dag wordt efficiënt en in massa geproduceerd, wat betekent dat elke schakel in de keten betrouwbaar en zorgvuldig moet worden vervuld. Eén probleem in een schakel heeft zodoende grote gevolgen voor de gehele keten (van zaadfirma tot supermarkt). Ondanks dat met een steeds lagere kostprijzen geproduceerd moet worden, is de vereiste leveringsbetrouwbaarheid de laatste jaren alleen maar toegenomen. Om als gehele sector weerbaarder te zijn, is het goed om gezamenlijk onderzoek te verrichten naar nieuwe problemen. Dit kunnen we doen door gezamenlijk in de gewascoöperatie Tomaat te stappen. Alleen op deze manier kunnen obstakels verruild worden voor kansen in de toekomst. Bijvoorbeeld een gezamenlijk onderzoek naar crazy roots. Dan kunnen we wellicht een oplossing vinden voor dit algemene probleem, waardoor het geen bedreiging meer is.”

“Doordat het Productschap Tuinbouw is weggevallen en toeleveranciers minder financiële ruimte hebben voor onderzoek, kan de ontwikkeling van de tuinbouwsector terugvallen. Hierdoor is de inhaalslag door buitenlandse concurrenten sneller te maken.”

Onderzoek
Als er geen onderzoek meer wordt verricht, is er volgens Zwinkels een kans dat problemen minder snel worden opgelost, waardoor problemen zoals phytophthora en overmatige wortelgroei de komende jaren als een gevaar worden gezien in plaats van een overwonnen obstakel.

“De gewascoöperatie moet in dienst staan van de totale tomatensector, van belicht tot onbelicht en van specialty tot bulk. Door meer onderzoek te verrichten naar bijvoorbeeld het creëren van een weerbaar gewas, is de stap van energie besparen bewuster en controleerbaar uit te voeren. De focus moet liggen op zeldzame ziekten en plagen (bijvoorbeeld de snuitkever), die grote gevolgen hebben op een individuele kweker maar gevaren leveren voor de gehele (tomaten)sector. Tot slot moeten we transparant, efficiënt en laagdrempelig zijn ingericht.”

Annelies Hooijmans

Glastuinbouw Nederland - © 2024