Liesbeth Nijs nieuwe themaspecialist Plantgezondheid Glastuinbouw Nederland

Met de indiensttreding van Liesbeth Nijs op 1 juni is het team Plantgezondheid van Glastuinbouw Nederland op de gewenste sterkte. Gezien het belang en het gewicht van de dossiers op dit thema is Liesbeth een belangrijke en welkome aanvulling op het bestaande team. Zij beschikt over een ruime en brede ervaring in de glastuinbouw, variërend van onderzoek en veredeling tot kwaliteitscontrole en teeltstrategie.

“Mijn hart ligt in de glastuinbouw, dat zal wel duidelijk zijn”, zo opent Liesbeth haar introductiegesprek. “Na de hogere tuinbouwschool ben ik altijd in de sector werkzaam geweest.” Haar groene loopbaan begon bij het toenmalige proefstation Naaldwijk. “Daar heb ik me met veel onderwerpen beziggehouden, maar opvallend genoeg niet met plantgezondheid. Dat is vervolgens wel de rode draad geworden in de diverse functies die ik heb bekleed. Het mooie van het onderzoek was de directe betrokkenheid van telers. Het was vooral praktijkonderzoek op de bedrijven.”
Aansluitend was Liesbeth werkzaam voor Rijk Zwaan (kwaliteitscoördinator sla), Groen Agro Control (manager proefkas en onderzoeker tuinbouw) en Looye Tomaten (hoofd gewasbescherming).

Overstap
“Bij Groen Agro Control heb ik onder andere onderzoek gedaan naar Fusarium in sla en me bezig gehouden met bemestingsadviezen, biologische bestrijding, hygiëne en preventie. Bij Looye stuurde ik het team aan van specialisten op gebied van plantgezondheid. Dat betekent veel overleg met de diverse locaties, maar ook mede bepalen van de toekomststrategie”, zo somt Liesbeth bondig op.
Resteert de vraag waarom ze de overstap heeft gemaakt naar Glastuinbouw Nederland en daarmee naar de belangenbehartiging. Ze gaat zich als themaspecialist Plantgezondheid primair bezighouden met biociden en op gewasniveau met preventie en weerbaarheid. “Ik denk dat we toe moeten naar een robuust systeem. Daar wil ik graag een belangrijke bijdrage aan leveren. Bij Looye heb ik veel geleerd over het gezond maken en houden van de plant. Bij Glastuinbouw Nederland hoop ik die kennis te kunnen inzetten voor de hele sector. Ik zie dit als een mooie en belangrijke stap op weg naar een geïntegreerd systeem.”

Samenwerking
Ze realiseert zich dat plantgezondheid een moeilijke en uitdagende puzzel is. “Maar ook een ontzettend leuke puzzel. Er liggen volop uitdagingen, zeker ook op gebied van beleid, wetgeving en publieke opinie. Je kunt nog zoveel willen plannen en onderzoeken, maar de natuur is grillig en gaat zijn eigen gang. De opdracht voor telers is om te telen in balans met de natuur. Daar wil ik ze dolgraag bij helpen, waarbij preventie en hygiëne in de kas de belangrijkste aandachtspunten worden. Ook zal ik me richten op de meerwaarde van biociden.” De nadruk de komende tijd ligt op kennismaking met collega’s, met name ook gericht op samenwerking met andere themateams binnen Glastuinbouw Nederland. “Samenwerking past bij mij. Daarnaast hoop ik zo snel mogelijk het veld in te kunnen. Met telers werken aan genoemde uitdagingen, ik heb er heel veel zin in.”

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024