Luchtvrachttarieven dalen op routes vanuit Azië en Afrika

De luchtvrachttarieven op de routes vanuit Azië en Afrika naar Europa lijken te dalen, een ontwikkeling die zich sinds anderhalve week voordoet. Dat melden bronnen uit de logistieke en luchtvaartwereld. Oorzaak van de zakkende prijzen is de afgenomen vraag naar beschermende kleding zoals mondkapjes en gezichtsmaskers tegen het coronavirus.

De daling van de tarieven is goed nieuws voor veredelings- en vermeerderingsbedrijven die in Afrika en Azië uitgangsmateriaal produceren voor Nederlandse telers. Ook voor de snijbloemenimport uit Afrika is de tariefdaling gunstig.

De gemiddelde luchtvrachttarieven vanaf China naar Europa daalden in de eerste weken van juni met bijna 13%, zo meldt Nieuwsblad Transport. Op de internationale luchthaven van Kenia, Jomo Kenyatta, zijn de luchtvrachttarieven volgens de Keniaanse krant Business Daily met bijna de helft gedaald doordat er inmiddels zo’n twaalf luchtvrachtmaatschappijen weer actief zijn. Op het dieptepunt van de coronacrisis waren dat er slechts drie.

Daarnaast slagen luchtvaartmaatschappijen er, volgens Nieuwsblad Transport, steeds beter in de vrachtcapaciteit van hun passagiersvliegtuigen maximaal te benutten, waardoor er meer vracht meekan en de tarieven kunnen dalen.

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2024