Milieudiensten en waterschappen gaan intensiever samenwerken voor verbetering waterkwaliteit

Omgevingsdiensten Haaglanden (ODH), Midden-Holland (ODMH) en Rijnmond (DCMR) en de hoogheemraadschappen Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard willen meer samenwerken bij toezicht en voorlichting van de milieuvoorschriften richting glastuinbouwondernemers. Dit voornemen spraken zij deze week uit tijdens een bezoek aan LKP Plant in Moerkapelle.

Om milieudoelstellingen efficiënter te bereiken is afstemming van de prioriteiten en het delen van kennis tussen toezichthouders en glastuinbouwondernemers van groot belang. Goede afspraken en communicatie over uitleg van regelgeving, voorkomt onnodige tijdsbesteding aan details en discussie over de verschillen in de regio. Op deze manier kunnen ondernemers en toezichthouders zich meer richten op de prioriteiten, namelijk het vergroten van waterbewustzijn.

Om de waterkwaliteit te verbeteren is overleg tussen de waterschappen, gemeenten, omgevingsdiensten en de sector van groot belang. Hierdoor kan de handhaving tussen de verschillende regio’s in de toekomst meer op één lijn komen, waardoor meer level-playing-field voor de glastuinbouwbedrijven ontstaat. In enkele situaties zal een verschillend speelveld blijven bestaan. Door hier vooraf met ondernemers over in gesprek te gaan, ontstaat ook bij hen meer begrip voor de verschillende situaties.

De verantwoordelijken binnen de omgevingsdiensten en de afdelingen Toezicht en Handhaving van de hoogheemraadschappen werden tijdens deze bijeenkomst bijgepraat over het Regionaal Uitvoeringsprogramma Westland / Oostland. Dit programma is de uitwerking van het afsprakenkader tussen de gemeenten Westland, Pijnacker-Nootdorp, Zuidplas, Waddinxveen, Midden-Delfland, Lansingerland, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard en LTO Glaskracht regio Zuid-Holland om in dit gebied samen te werken aan schoon en gezond water in de sloten. Samen hebben zij de ambitie om de emissie van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater en de bodem flink te verminderen met als einddoel een emissieloze glastuinbouw.

Guus Meis

Glastuinbouw Nederland - © 2024