Nationale Milieuraadpleging: deelnemen kan t/m 14 juli

Het ministerie van I&W is bezig met het opstellen van een Nationaal MilieuProgramma (NMP). Het ministerie maakt daarbij graag gebruik van informatie over de voorkeuren van alle inwoners van Nederland en dus ook van ondernemers.

Het milieuprogramma gaat over keuzes als strenger en beter handhaven of milieuvriendelijk gedrag stimuleren en moet het milieu tegen elke prijs beschermd worden of moet het verbeteren van het milieu voor iedereen betaalbaar blijven? Uw mening telt en die kunt u geven via de milieuraadpleging. De raadpleging is te vinden op  www.milieuraadpleging.nl en invullen kan nog tot en met 14 juli.

Voor jongeren (tot en met 29 jaar) is ook de participatietool ‘Mijn Milieu Mening’ van de Jongeren Milieu Raad (JMR) beschikbaar. Deze tool is specifiek ontwikkeld voor en door jongeren zodat ook de jongere generatie op een toegankelijke manier hun stem kunnen laten horen over het milieubeleid. De jongerenparticipatietool is te vinden op www.jongerenmilieuraad.nl.

Als voorbereiding op de milieuraadpleging zijn eerder al themasessies gehouden en de hoofdconclusie uit die gesprekken was dat de oorspronkelijk inzet niet voldoende is. Een NMP moet breder en ambitieuzer zijn, meer samenhang met klimaat en biodiversiteit en van reactief naar proactief. De boodschap uit de themasessies was: versterk de visie, onderbouw dit met feiten en maak de stap naar handelen. Deze conclusies zijn gebaseerd op de informatie uit de zienswijzenprocedure.

Guus Meis

Glastuinbouw Nederland - © 2024