Nieuwe aanpak voor bestrijden van bacteriële plantenziekten

Bacteriële ziekten vormen een steeds groter probleem in de teelt van glasgroentegewassen. Een voorbeeld is overmatige wortelgroei in tomaat en aubergine.

De virulente stammen van Rhizobium rhizogenes veroorzaken dit. De op dit moment toegepaste ontsmettingsmethoden resulteren vaak in onvoldoende remming van de ontwikkeling van overmatige wortelgroei. Daarom is een nieuwe aanpak in de bestrijding van plantenziekten, veroorzaakt door bacteriën, noodzakelijk.

Bacteriën zijn eencellige organismen, die normaal gesproken afzonderlijk van elkaar kunnen functioneren. Maar er zijn situaties waarbij het voordeliger is om als groep te acteren. Bijvoorbeeld tijdens de infectie van een plant. Als één bacterie een plant infecteert, is de kans groot dat de infectie niet succesvol verloopt. Bacteriën communiceren dan met elkaar om hun aanval op de plant te coördineren. Dit vergroot de kans op een succesvolle infectie. In het nieuwe project bij Wageningen UR Glastuinbouw, gestart in 2015 in samenwerking met Koppert, Rijkzwaan en LTO Glaskracht Nederland, worden de mogelijkheden onderzocht voor het verstoren van de communicatie tussen deze plantpathogene bacteriën om infectie van een plant te voorkomen.

Dit onderzoek vindt plaats binnen het koepelprogramma ‘Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid’ van de Topsector Tuinbouw&Uitgangsmateriaal met financiering van het Ministerie van Economische Zaken, Productschap Tuinbouw, Koppert en Rijkzwaan.

Glastuinbouw Nederland - © 2024