Proef energiezuinige komkommerteelt van start

Met financiële ondersteuning van het programma Kas als Energiebron, Ludvig Svensson, Cultilene en Koppert startte eind december een demonstratie van een energiezuinige komkommerteelt. DLV Plant en GreenQ voeren de proef uit in het Improvement Centre in Bleiswijk.

Komkommertelers uit het hele land begeleiden de proef intensief. Een groot aantal van de komkommertelers volgde in 2014 een cursus Het Nieuwe Telen. Het is de bedoeling om in de huidige demo te laten zien hoe ver je kunt gaan met intensief schermen en terugdringen van de minimum buis in de komkommerteelt.

Voorkomen Mycospharella
Veel komkommertelers zijn bang voor het optreden van Mycospharella bij energiezuinig telen. Het is mede een doelstelling van de energiezuinige demo om een strategie te volgen die Mycospharella voorkomt zonder dat dit tot een onaanvaardbaar hoog energieverbruik leidt. Belangrijke aanknopingspunten hierbij zijn: balans behouden tussen gewasgroei en plantbelasting, voorkomen van teveel worteldruk en rekening houden met koude uitstraling.

Ewoud van de Ven, teeltadviseur bij DLV Plant, begeleidt de proef intensief. De groep begeleidende komkommertelers neemt tweewekelijks een kijkje bij de proef. Tijdens het Energiek Event op donderdag 26 maart is de proef voor iedereen te bezoeken.

Glastuinbouw Nederland - © 2024