Roadmap Next Econcomy in MRDH

Voor de Metropoolregio Rotterdam Den Haag wordt de Roap Map Next Economy opgesteld: een investeringsprogramma waarmee in de regio inspeelt op economische en technologische ontwikkelingen.

Met Next Economy wordt de economie van de toekomst bedoeld. Wereldwijde trends als klimaatverandering, schaarste aan grondstoffen en verstedelijking veranderen onze samenleving en economie. Onder invloed van technologische innovaties is een economische transitie aan de gang die ook wel wordt gekenmerkt als een industriële revolutie zoals we die ook eind 18e eeuw en begin 20e eeuw hebben meegemaakt. Doordat op drie domeinen (communicatie, transport en energie) nu tegelijkertijd en snel technologische ontwikkelingen plaatsvinden die elkaar wederzijds beïnvloeden, zal onze samenleving ingrijpend veranderen. Door revolutionaire nieuwe wijzen van produceren, communiceren en vervoeren verdwijnen oude sectoren, waar dan nieuwe voor in de plaats komen.

Infrastructuren
Digitalisering, zoals robotisering, sensoring en 3D-printing, en circulariteit (dat wil zeggen slimmer en efficiënter omgaan met grondstoffen, energie en hergebruik van restmaterialen) kenmerken de Next Economy. Economische activiteiten gaan meer en meer plaatsvinden op een veelomvattende internet-infrastructuur. Het communicatie-internet waarmee we allemaal via onze smartphones al verbonden zijn, is slechts één van drie vormen van deze nieuwe infrastructuur. Er is ook sprake van een energie - en logistiek internet. Deze drie internetinfrastructuren komen samen in het Internet of Things (IoT): het internet der dingen. De alomtegenwoordigheid van het internet waarmee steeds meer producten en diensten verbonden zijn, is kenmerkend voor de Next Economy.

Investeringsprogramma
Om te zorgen dat de Metropoolregio Rotterdam Den Haag niet wordt overrompeld door de drastische veranderingen wordt voor de regio de Roap Map Next Economy (RNE) opgesteld. Dat is een investeringsprogramma met scenario’s, handelingsperspectieven en projecten waarmee in de regio optimaal kan worden ingespeeld op de wereldwijd economische en technologische ontwikkelingen die onze samenleving en economie drastisch gaan veranderen. Volgens de planning wordt de Roadmap in het laatste kwartaal van 2016 opgeleverd. Toekomstbestendige projecten en business cases die de transitieopgave in een stroomversnelling kunnen brengen, zullen worden gestart en die zullen weer nieuwe projecten uitlokken. Het bedrijfsleven en de kennisinstellingen als partners en eigenaren van projecten zijn daarbij aan zet; de overheid faciliteert vooral.

Bijeenkomst op 22 juni
Op 22 juni kunt u vanaf 15 uur in Rotterdam deelnemen aan een seminar over de Next Economy. Van 15 – 18.30 uur wordt u in Rotterdam in Het Nieuwe Luxor – theater bijgepraat het Executive Seminar over de Roadmap Next Economy (RNE) en wordt een ruwbouw van de Roadmap Next Economy gepresenteerd. Kijk hier voor het programma en voor deelname. Meer informatie over de Roadmap is te vinden op: www.mrdh.nl/rne.

 

Glastuinbouw Nederland - © 2024