‘Snelle informatie en verplicht testen essentieel in strijd tegen corona’

In een vervolggesprek met de GGD heeft Glastuinbouw Nederland nogmaals de noodzaak aangegeven dat een werkgever zo snel mogelijk wordt geïnformeerd als er bij een werk-nemer corona is vastgesteld. Het liefst per omgaande en zeker niet pas na twee dagen, wat de GGD als streven noemt. Om snel te kunnen handelen met bron- en contactonderzoek is tevens bepleit dat de GGD in alle situatie óók de naam van de werknemer noemt waarbij de besmetting is vastgesteld.

Ook heeft Glastuinbouw Nederland richting de GGD aangegeven dat privacy, in het geval van een zeer risicovolle ziekte als corona, disproportioneel is ten opzichte van de consequenties voor een ondernemer.

Continuïteitsrisico’s
MKB-Nederland en VNO-NCW hebben deze week aangegeven dat zij willen dat werknemers, die in contact zijn gekomen met corona besmette mensen, meteen verplicht worden getest. Dat in reactie op de verplichte thuisquarantaine die minister De Jonge (Volksgezondheid) voor deze mensen voorstelt. De ondernemersorganisaties zijn van mening dat werkgevers de mogelijkheid moeten krijgen om medewerkers te verplichten zich te laten testen. “We moeten voorkomen dat mensen onnodig thuis komen te zitten, maar ook dat zij tóch ongetest naar het werk komen”, zegt Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Bovendien komt de herfst er aan en neemt de kans op verkoudheidsverschijnselen toe. “Iedereen thuis laten blijven brengt continuïteitsrisico’s met zich mee en dat moeten we voorkomen.”

Rampzalig
Glastuinbouw Nederland onderschrijft in deze de mening van MKB Nederland, zoals verwoord door voorzitter Jacco Vonhof. “Het laatste dat je als werkgever wil, is het risico dat het virus zich verder in je bedrijf en onder je medewerkers verspreidt, met de kans op sluiting aan toe. Maar werkgevers kunnen en mogen niks. Als er één ding in de Noodwet moet worden geregeld, is het dat je als werkgever tegen bijvoorbeeld een grieperige werknemer kunt zeggen dat hij of zij zich moet laten testen. We hebben begrip voor de gevoeligheid op gebied van privacy, maar we hebben het hier over de veiligheid en gezondheid van mensen en het voorkomen van de gevreesde tweede golf. Een tweede golf zou in alle opzichten rampzalig zijn.”

Glastuinbouw Nederland - © 2024