Subsidiemogelijkheden MIA/VAMIL en EIA voor 2017 gepubliceerd

RVO heeft de investeringslijsten 2017 voor MIA/VAMIL en EIA gepubliceerd. Gelijktijdig is ook het certificatieschema Groenlabelkas door SMK bekendgemaakt. De lijsten komen vrijwel overeen met die van 2016. Toch een aantal aandachtspunten:

Waterzuivering
Voor water zijn net zoals voorgaande jaren investeringen opgenomen op gebied van goede gietwatervoorziening, bevorderen recirculatie en zuiveren van afvalwater voor meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen (zie Milieulijst 2017: hoofdstuk 2.1, pagina 29). Dit betekent dat u ook in 2017 nog gebruik kunt maken van de MIA/VAMIL regeling bij investeringen om te kunnen voldoen aan de komende zuiveringsplicht voor gewasbeschermingsmiddelen per 1 januari 2018.

Nieuw is dat er in de lijst van 2017, op verzoek van LTO Glaskracht Nederland, ook opgenomen is dat aanpassingen op het eigen bedrijf aan het leidingwerk, buffer- en pompvoorzieningen die nodig zijn voor behandeling van het afvalwater in een collectieve zuiveringsinstallatie meetellen. Dit is goed nieuws voor collectieven waar op bedrijfsniveau aanpassingen nodig zijn voor een optimale werking van het collectief. Wij raden u aan om daar in de realisatieplanning van het collectief rekening mee te houden.

Stookinstallaties en afvalwarmte
Op verzoek van LTO Glaskracht Nederland is bij de luchtemissiebeperkende voorzieningen (zoals rookgasreiniging ten behoeve van NOx en koolwaterstoffen) voor bestaande stookinstallaties (code D4121 op pagina 61 van MIA/Vamil) opgenomen dat telers die extern CO2 betrekken nog in aanmerking komen voor deze milieu-investeringsaftrek en willekeurige afschrijving milieu-investering, omdat de wettelijke overgangstermijn voor die bedrijven doorloopt tot 1 januari 2019.

In de EIA is het voorstel van LTO Glaskracht overgenomen om ook het distributienet bij benutting van afvalwarmte onder de EIA-aftrek te brengen.

Indien uw verwacht dat deze regelingen voor u interessant kunnen zijn, raden wij u aan om dit tijdig te bespreken met uw (financieel)adviseur. Lees meer over:

Piet Broekharst en Daan van Empel

Glastuinbouw Nederland - © 2024