Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming aangeboden aan Tweede Kamer, Glastuinbouw Nederland vraagt meer eigen ruimte

Het Uitvoeringsprogramma (UP) Gewasbescherming, opgesteld door een groot aantal stakeholders waaronder LTO Nederland, is door minister Schouten aangeboden aan de Tweede Kamer. Doel is te komen tot weerbare gewassen en teeltsystemen in 2030, minder afhankelijkheid van chemische gewasbeschermingsmiddelen en een productie nagenoeg zonder emissie. Middels het UP Gewasbescherming wordt ingezet op meer onderzoek en pilotprojecten.

“Glastuinbouwondernemers dreigen klem te lopen om een gezond en rendabel gewas te telen, onder andere door een afnemend middelenpakket en de zeer trage beschikbaarheid van laagrisico middelen. Het zijn pioniers op het gebied van plantgezondheid en de glastuinbouwsector heeft reeds sterk ingezet op aantoonbare verlaging van de milieulast gewasbescherming. Het aantal knelpunten in ziekten en plagen neemt daarentegen snel toe. Hiervoor is het noodzakelijk dat er een middelenpakket in de medicijnenkast beschikbaar blijft”, zegt Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. “Wij moeten samen met alle partijen de uitdaging aangaan om te komen tot een robuust, weerbaar systeem in de toekomst.”

Gezonde, groene sector
De Nederlandse plantaardige sector en alle betrokken partijen zetten met het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 in op weerbare gewassen en teeltsystemen, om ook in 2030 koploper te blijven in het telen van gezonde en veilige groente- en sierteeltproducten. Glastuinbouw Nederland ondersteunt het programma en committeert zich aan de uitvoering ervan. “Om het uitvoeringsprogramma te laten slagen, moeten wij als glastuinbouwsector eigen ruimte krijgen. Wij produceren jaarrond met inzet van biologische bestrijders, recirculeren het water en het kasklimaat kan direct worden geregeld. De glastuinbouw wil zich, binnen reële normen, doorontwikkelen naar een economisch sterke, gezonde en groene sector binnen het programma Kas als Ecosysteem (KaEco)”, stelt Sjaak van der Tak.

Continuïteit bedrijf en sector
Glastuinbouw Nederland heeft in augustus een ledenraadpleging gehouden over de ‘Toekomstvisie Gewasbescherming 2030’ en het daarop volgende Uitvoeringsprogramma (UP) Gewasbescherming. Hieruit bleek dat de glastuinbouwondernemers kritisch zijn ten aanzien van de toekomstvisie van het ministerie van LNV. De richting is goed, maar het wordt niet als realistisch gezien, gegeven het veel te korte tijdspad. Met grote meerderheid (90%) hebben de leden aangegeven het belangrijk te vinden dat dit UP Gewasbescherming er komt voor de continuïteit van hun onderneming en de glastuinbouwsector. De prioritering en randvoorwaarden die Glastuinbouw Nederland heeft ingebracht worden breed ondersteund vanuit de leden. Met name de randvoorwaarden gericht op het oplossen van knelpunten, het transitietraject met behoud van middelenpakket (medicijnenkast), de duidelijke rol van Glastuinbouw Nederland in het UP Gewasbescherming en het werken aan een gelijk speelveld in de EU, zijn belangrijk om achter het uitvoeringsprogramma te staan.

Gelijk speelveld
In afstemming met de andere sectoren zijn twee extra voorwaarden gesteld alvorens te committeren aan het UP Gewasbescherming. Allereerst het belang van de korte termijn, telers moeten ook vandaag een gezond gewas kunnen telen. Daarnaast het economisch perspectief, extra inspanningen moeten worden beloond en telers verwachten een gelijk speelveld zowel binnen als buiten de Europese markt. Glastuinbouw Nederland let in de uitvoering van het programma nauwgezet op deze voorwaarden.

Glastuinbouw Nederland - © 2024