Update Deense karren

In een vorige nieuwsbrief maakten wij melding van een ongeval met het omvallen van gestapelde Deense karren. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) pakt dit zeer serieus op. Inmiddels hebben zij bekend gemaakt dat het stapelen van Deense karren niet meer wordt toegestaan.

De Inspectie hanteert hierbij de volgende argumentering: ‘Het ontwerp van de Deense karren is niet bedoeld om deze op elkaar te zetten. Er is geen borging waardoor niet gegarandeerd kan worden dat omvallen/kantelen is uitgesloten. Naar voren is ook gekomen dat in praktijksituaties het onderstel op 3 staanders rustte (zie foto's hieronder). Dergelijke situaties zijn een overtreding van de Arbowet waarin is aangegeven dat dergelijke situaties moeten worden voorkomen.”

  

Volgens ISZW is het omvallen/kantelen van arbeidsmiddelen/voorwerpen Europees gezien een top 2 risico. De ISZW wil van de sector een actieplan zien hoe deze situaties in de toekomst worden voorkomen. Als er geen actieplan wordt voorgelegd zal ISZW gaan handhaven. Als er dan gestapelde Deense karren binnen bedrijven worden aangetroffen zullen de werkzaamheden worden stilgelegd. Wij zullen via de netwerkcoördinatoren van LTO Glaskracht betrokkenheid van telers vragen waar dit probleem aan de orde is.

Graag komen wij tot het samenstellen van een werkgroep die samen met Stigas naar een dergelijk plan van aanpak gaat kijken. Vanmiddag heeft Peter Loef tijdens een gesprek met de Inspecteur Generaal SZW, de directeur Arbeidsomstandigheden SZW en de programmamanager van de ISZW, aangegeven het onderwerp met ondernemers te zullen gaan bespreken en daar op korte termijn op terug te komen. 

Glastuinbouw Nederland - © 2024