Volop kansen voor CO2-voorziening glastuinbouw, ook zonder ROAD

Uniper en Engie trekken de stekker uit het CO2-opslag project ROAD, zo werd gisteren duidelijk uit een brief van minister Kamp aan de Tweede Kamer. Dit ROAD project had tot doel CO2-afvang en -opslag vanuit kolencentrales te demonstreren.

Volgens LTO Glaskracht kan CO2-opslag ook zonder de kolencentrales tot stand komen. Voor de glastuinbouw gaat het niet zozeer om CO2-opslag maar om CO2-hergebruik om de productie van groenten, bloemen en planten veilig te stellen bij de omschakeling naar duurzame energie en energiebesparing. De CO2 die bij verbranding van aardgas in WKK’s of ketels wordt benut moet vervangen worden om de plantengroei en productkwaliteit te behouden.

Duurzame bronnen
Al jaren is de behoefte groot om meer CO2-afvang bij grote bronnen te realiseren om deze CO2 te kunnen benutten in de glastuinbouwsector. Met circa 2 Mton externe CO2 is volledige omschakeling naar een klimaatneutrale energievoorziening mogelijk. Momenteel wordt al ruim 0,5 Mton externe CO2 ingezet in de sector, met name via OCAP. Deze CO2 kan op termijn ook uit duurzame bronnen geleverd worden als de hele Nederlandse economie omschakelt naar klimaatneutraal.

Alternatieven
LTO Glaskracht is al tijden in overleg met broneigenaren, OCAP en de overheid om nieuwe CO2-afvangprojecten te realiseren. Nu ROAD is afgevallen ziet LTO Glaskracht voldoende alternatieven. Met name is de aandacht de laatste tijd gevestigd op afvalverbrandingsinstallaties. De eigenaren van deze installaties werken graag mee aan CO2-levering aan de glastuinbouw. Dit is onlangs gebleken tijdens het CO2-congres in Amsterdam.Via businesscases zijn de kosten en onrendabele investeringen in beeld gebracht en aan de overheid voorgelegd.

De CO2 van afvalverbranders is al voor meer dan 50% van duurzame oorsprong. In de visie van LTO Glaskracht Nederland kan de CO2 die bij de bestaande en toekomstige bronnen in de winterperiode vrijkomt dienen voor CO2-opslag en zo als alternatief dienen voor de CO2 uit de kolencentrales. In de winter hebben glastuinders immers maar een beperkte behoefte aan CO2 in de kassen en kan een groot deel daarvan naar de opslag.

Glastuinbouw Nederland - © 2024