Zomerklimaat is stuurbaar

Luchtramen open of dicht en verwarming aan of uit; dat waren vijftig jaar terug de tools om het kasklimaat te regelen en daarmee de gewasgroei te sturen.

Gelukkig zijn er veel gereedschappen bijgekomen om het klimaat ook in de zomer te beïnvloeden. Een of meerdere doeken, vernevelingsinstallatie, dekberegening, maar ook veel betere klimaatcomputers met onder andere temperatuurintegratie. Daarnaast is het assortiment krijt enorm uitgebreid. Hoe meer mogelijkheden met knoppen om aan te draaien, hoe meer zaken goed en fout kunnen gaan. Het vergelijken van gerealiseerde met ingestelde waardes in een grafiek maakt eenvoudig duidelijk of en hoe goed het gaat.

Duidelijk is wel dat doelen en prioriteiten de afgelopen jaren zijn veranderd. Vroeger werden dekberegening en luchtbevochtiging alleen gebruikt bij extreme kasklimaten en bij weersomslagen. Nu zie je dat deze gereedschappen eerder en langer worden gebruikt. Een vochtdeficiet van acht was vroeger het moment om te starten, nu is dit veelal omstreeks vijf. De stand van het gewas is daarbij natuurlijk wel leidend.

Glastuinbouw Nederland - © 2024