Hygiëne
Bedrijfshygiëne
Wanneer een aantasting van ziekten of plagen op uw bedrijf aanwezig is, is bestrijding niet altijd mogelijk en vaak duur en inefficiënt. Voorkomen is daarom altijd beter dan herstellen. Bedrijfshygiëne is daarom heel belangrijk. Per teelt verschillen de te nemen hygiënische maatregelen. Na een teeltwisseling is het vaak mogelijk om schoon te starten, zeker wanneer het uitgangsmateriaal ook vrij is van ziekten en plagen.
FytoCompass
Incidenteel zijn er uitbraken van quarantaine organismen. Soms wordt maar één ondernemer geraakt, soms een groter deel van de keten. Op FytoCompass.nl is tijdens zo'n uitbraak informatie te vinden voor ondernemers en kunnen zij voor hun bedrijf een fytosanitaire risico inventarisatie en evaluatie (F-RIE) maken.
Advieskaarten/protocollen
Groente
- Hygiëneprotocol ToCV, inclusief bijlage neveneffecten insecticiden tomaat
- Factsheet Clavibacter in tomaat
- Factsheet Tuta Absoluta in tomaat, inclusief fotoblad
- Hygiëneprotocol Tomaat en Paprika - ToBRFV en Clavibacter
- Advieskaart Fusarium in paprika
- Hygiëneprotocol Komkommer
- Hygiëneprotocol Mycosphaerella en Fusarium in komkommer
- Hygiëneprotcol Fusarium in sla
Sierteelt
- Hygiëneprotocol schimmels in gerbera
- Poster herkennen nezara (algemeen), poster herkennen nezara in gerbera
- Advieskaart Ralstonia in roos
- Advieskaart Duponchelia fovealis en Opogona sacchari
- Saprotrofe schimmels in potplanten: pagina, advieskaart, meldpunt
- Factsheet 3-sporenbeleid Trips
- Leidraad preventie Xylella
- Dossier Potworm in Potorchidee
Algemeen
- Bladluis herkenningskaart
- Tripsherkenningskaart: Nederlands / Engels