CNV en Glastuinbouw Nederland samen sterker in belang van internationale werknemers

Internationale werknemers zijn hard nodig in de glastuinbouw. Even noodzakelijk is het dat deze groep als gelijkwaardige en volwaardige medewerkers wordt behandeld op de teeltbedrijven. Dat is in ieders belang; van de sociale partners, van de ondernemers, maar met name voor de betrokken internationale arbeidskrachten zelf.

Dat vereist extra inspanningen van sociale partners en ondernemers om die woorden waar te maken. Samen sterker met als doel om handen en voeten te geven aan vraagstukken als huisvesting, arbeidsomstandigheden en carrièrekansen en barrières als taal te overbruggen.

Samen sterker, dat geldt heel concreet voor de samenwerking tussen CNV Vakmensen en Glastuinbouw Nederland. De gezamenlijke inzet behelst allereerst naleving van de eerder dit jaar afgesloten cao. Die vormt de basis van een eerlijk, marktconforme betaling van internationale werknemers. “We willen dat deze cao en de cao voor uitzendkrachten worden nageleefd”, zegt Jeroen Warnaar namens CNV. “Daarbij heeft iedere partij een eigen rol. Als vakbond staan wij onze leden terzijde met advies en juridische raad.”

“Als Glastuinbouw Nederland kennen we een dergelijk rol richting onze leden niet”, zo vult Ingrid Blom namens Glastuinbouw Nederland aan. “Wel willen ook wij onze leden nadrukkelijk ondersteunen bij het goed naleven van de regels en meedenken met onze ondernemers, die zijn immers – direct of indirect – de werkgevers van de internationale werknemers.”

Problemen voorkomen
Namens beide organisaties benadrukken Blom en Warnaar het grote belang dat de opgestelde regels voor internationale werknemers en de afspraken van de cao goed worden toegepast en nageleefd. “Verschillen werknemer en werkgever van mening of dit het geval is, dan willen we duidelijkheid brengen voor beide partijen en werken aan een oplossing”, benadrukt Jeroen Warnaar. “We willen en kunnen elkaar daarin versterken”, zo onderbouwt Ingrid Blom het gemeenschappelijke standpunt ‘samen sterker’.

Voorkeur boven het oplossen van mogelijke problemen, heeft het voorkomen daarvan. Samen investeren CNV en Glastuinbouw Nederland aan de voorkant, door de kans op onduidelijkheid en fouten te minimaliseren. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het goed inregelen van arbeidsomstandigheden via Stigas. Ook investeren beide organisaties in vergroting van de kennis bij leden, delen van informatie over regels en afspraken en de inhoud van de cao. Dat gebeurt enerzijds ieder voor zich, maar anderzijds ook gezamenlijk, waarvan het gezamenlijke webinar over de seniorenregeling een treffend voorbeeld is.

Beter informeren
Als voorbeeld van de inzet van Glastuinbouw Nederland noemt Ingrid Blom het werven van internationale werknemers via ‘Seasonal work’. “Het is voor ondernemers erg belangrijk om via een betrouwbaar platform internationale werknemers te kunnen vinden om uiteindelijk zelf in dienst te nemen. Daar geeft dit project een goede aanzet toe.” Als tweede voorbeeld noemt zij het e-book veilig werken voor internationale flexwerkers. Dat heeft bijvoorbeeld tot doel om tot over taalgrenzen heen tot goede werkinstructies te komen.

CNV Vakmensen zet zich in voor het beter informeren van werknemers. Dat gebeurt via folders en filmpjes in het kader van ‘Cao, dat zit zo!’ “Ook hebben we samen met andere partijen www.kaswerk.nl tot stand gebracht waar medewerkers in het Nederlands, Pools en Roemeens informatie kunnen krijgen over hun rechten. Verder staan we individuele en soms groepen leden bij als blijkt dat de cao niet goed wordt nageleefd.”

Beter handhaven
Afsluitend benoemen Blom en Warnaar het gezamenlijke initiatief om beter te handhaven. “We zijn met elkaar in gesprek over het opstellen van een richtlijn om waar nodig samen te werken aan het oplossen van incidenten”, zo kijkt de CNV-vakbondsbestuurder vooruit. Zijn gesprekspartner bij Glastuinbouw Nederland noemt de eendrachtige samenwerking essentieel. “Samen sterk

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024