Ontwikkelingen TEK: modelprijzen 2022 bekend en voorschotpercentage van 50%

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft informatie naar buiten gebracht over de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK). De TEK biedt een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen die veel energie verbruiken en geraakt zijn door de hogere energieprijzen. De TEK opent naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023. De precieze datum maakt RVO zo snel mogelijk bekend.

Ondernemers kunnen dan met terugwerkende kracht een tegemoetkoming aanvragen voor de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.

Minimaal 7% van de omzet aan energiekosten 
De TEK is voor ondernemingen waarvan de energiekosten minimaal 7% van de omzet bedragen. Dit heet de energie-intensiteitseis. Die wordt onder andere berekend met de modelprijzen voor gas en elektriciteit. De definitieve modelprijzen 2022 zijn nu bekend. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelde deze gemiddelde prijs vast, gebaseerd op het vierde kwartaal van 2022.

  • De modelprijs in 2022 voor gas is: € 2,41 per m³ gas
  • De modelprijs in 2022 voor elektriciteit is: € 0,59 per kWh.

Op de website van RVO staat de rekenformule die bedrijven kunnen gebruiken om in te schatten of ze aan de energie-intensiteitseis voldoen.

Voorschotpercentage van 50%
De TEK werkt met een voorschot. Het voorschotpercentage heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gezet op 50% van de maximale tegemoetkoming. Zij heeft daar donderdag 9 februari 2023 een Kamerbrief over verstuurd aan de Tweede Kamer. 
Bij het voorschot en het maximale subsidiebedrag gaat RVO uit van hoge energieprijzen. De huidige ontwikkelingen op de energiemarkt laten zien dat die prijzen niet vanzelfsprekend hoog blijven. RVO wil voorkomen dat het voorschot straks hoger is dan de definitieve TEK-subsidie. Anders moeten ondernemers misschien (een deel van) het voorschot terugbetalen. Om de kans hierop zo klein mogelijk te houden, is het voorschotpercentage 50%.

Vragen
Vragen over de TEK zijn te stellen via de livechat op www.rvo.nl/tek (klik op de oranje chatballon onder in beeld). Voor de TEK is er ook een speciaal telefoonnummer: 088 042 4460. Medewerkers van RVO zijn beschikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur.  

Alexander Formsma

Glastuinbouw Nederland - © 2024