In een verenigd COPA-COGECA schroeft Glastuinbouw Nederland Europese lobby verder op

Het klinkt nog ver weg, maar qua lobby staan de verkiezingen voor het Europees Parlement van juni 2024 al pal voor de deur. Belangrijke thema’s als de Natuurherstelwet en gewasbescherming (SUR), die momenteel in het Europees Parlement en de Raad van EU-ministers voorliggen, zullen uiteindelijk de toon van politieke partijen tijdens de verkiezingen bepalen.

Daarnaast zien sommige politici een uitgelezen kans om nog voordat hun mandaat eindigt er een aantal cruciale dossiers er doorheen te slepen. COPA-COGECA en Glastuinbouw Nederland schroeven daarom hun Europese lobby verder op. Met dat mandaat woonde voorzitter Adri Bom-Lemstra de bestuursvergadering van COPA-COGECA op 22 en 23 juni 2023 in Brussel bij.

Peloton aanvoeren op natuurherstel en SUR
Het bestuur van COPA-COGECA, de Europese koepelorganisatie van boeren, tuinders en coöperaties, stelt tweemaandelijks de lobbyprioriteiten vast. Unaniem hebben de leden vastgesteld dat deze zich de komende weken voornamelijk richt op de Natuurherstelwet, die zich nu in een cruciale fase in het Parlement bevindt. Glastuinbouw Nederland is ingenomen met deze prioritering, nadat zij eerder constateerde dat de compromissen van de Europese Commissie en de Raad van EU-milieuministers minimaal zijn en alsnog grote impact hebben op onze tuinbouw en de gehele Europese economie. Hoewel boeren en tuinders bij uitstek kunnen bijdragen aan natuurherstel, roepen COPA-COGECA en haar leden eensgezind Europarlementariërs op dit onwerkbare wetsvoorstel te verwerpen. Met Frankrijk, België, Duitsland en Spanje voeren Glastuinbouw Nederland en LTO Nederland het peloton aan op dit dossier.

Dezelfde landen staan aan het roer voor de lobby omtrent gewasbescherming. Na de zomer zal dit dossier domineren, wanneer het wordt behandeld in de Raad en het Parlement. Naast de discussie over de onrealistische doelstellingen en strikte gebruiksverboden in gevoelige gebieden, wordt ook gesproken over het belang van groene alternatieven. Adri Bom-Lemstra: “Ondanks de terechte discussie over doelstellingen en gevoelige gebieden en het mogelijk politieke lot van het wetsvoorstel, biedt de SUR paradoxaal wel kansen om de Commissie te dwingen met een actieplan te komen om de beschikbaarheid en betaalbaarheid van groene alternatieven te versnellen. Zonder voldoende effectieve biologische en laagrisicomiddelen, nieuwe veredelingstechnieken en precisietechnieken is vergroening totaal onverantwoord. Of de SUR het politieke debat overleeft of niet, voor effectief IPM hebben we deze groene alternatieven hoe dan ook nodig.”

Op naar de verkiezingen
Met de Europese Green Deal is de sector deze legislatuur geconfronteerd met veel ambitieuze en onwerkbare wetgeving op het gebied van duurzaamheid. Wetten die primair focussen op ecologie en economische en sociale duurzaamheid negeren. Daarom riep Adri Bom-Lemstra directeur-generaal Sandra Gallina van het EU-ministerie van Volksgezondheid en Voedselveiligheid (DG SANTE) op: “Onze bijdrage aan volksgezondheid, vergroening in Europa, Europese voedselsoevereiniteit, regionale ontwikkeling en klimaatmitigatie is door de Europese instelling stelselmatig onderbelicht gebleven bij het ontwerpen van wetten. Daarom hoopt Glastuinbouw Nederland dat we samen kunnen werken aan een sterk beleidsprogramma waarin we onze boeren, tuinders en coöperaties centraal stellen om gebalanceerd bij te dragen aan al deze maatschappelijke uitdagingen op ons continent.” Momenteel werkt Glastuinbouw Nederland, samen met COPA-COGECA, aan manifesten om hiertoe voorstellen te doen.

Jesse Schevel

Glastuinbouw Nederland - © 2024