Werkbezoek Italië: samen werken aan gezamenlijk Europees verhaal op gezondheid en geluk

Om maatschappelijke waardering in heel Europa te behouden zullen we moeten werken aan een Europees verhaal op gezondheid en geluk. Een sterkere tuinbouwstem in Brussel vraagt daarnaast meer grens- en sectoroverschrijdende samenwerking op het gebied van plantgezondheid, water, klimaat, biodiversiteit en arbeid. Dat spraken Confagricoltura en Glastuinbouw Nederland af tijdens een driedaags werkbezoek.

Op uitnodiging van voorzitter Massimiliano Giansanti van Confagricoltura, de grootste land- en tuinbouworganisatie van Italië, brachten voorzitter Adri Bom-Lemstra en EU-lobbyist Jesse Schevel van 25 tot 27 september namens Glastuinbouw Nederland een werkbezoek aan Rome (glasgroente) en Genua (sierteelt). De uitnodiging volgde na eerdere gesprekken tussen Giansanti, tevens eerste vicevoorzitter COPA, en Bom-Lemstra in de marge van het bestuur van COPA-COGECA. Ook legde Confagricoltura samen met andere COPA-leden in 2022 reeds een werkbezoek af aan onze sierteelt in het Westland. Confagricoltura en Glastuinbouw Nederland werken in de werkgroepen Groenten en Fruit en Bloemen en Planten van COPA-COGECA al intensief samen.

Italië voor Nederland van groot belang
Italië wordt niet alleen geroemd om haar gezonde Mediterrane dieet, maar ook om haar sierteelt. Ondanks de Italiaanse passie voor lekker eten en groen staat ook de tuinbouw daar voor grote uitdagingen.  De Italianen kennen een grote tuinbouwproductie en vormen tegelijkertijd een zwaargewicht in Brussel. Daarmee vormt Italië een belangrijke partner om de glastuinbouw in Europa een zwaardere stem te geven. Aangezien de Italianen groot belang hechten aan eten en groen, is de tuinbouw traditioneel nauw met de samenleving verweven. Toch zien de Italianen dat in de rest van de EU de tuinbouw onder toenemende druk komt te staan. Net als Glastuinbouw Nederland schreef Confagricoltura daarom een visie op gezondheid en geluk om te bouwen aan hun maatschappelijke relevantie.

Veel tuinbouwbeleid kent zijn oorsprong in Brussel. Juist daarom is het van belang om in de ogen van Europa een relevante sector te blijven. Met het oog op de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2024 is door de voorzitters dan ook afgesproken dat Confagricoltura en Glastuinbouw Nederland binnen COPA-COGECA het initiatief zullen nemen om een gezamenlijk Europees verhaal te ontwikkelen. Daarmee tillen we onze gedeelde visie op gezondheid en geluk naar een Europees niveau, een verhaal dat politici verleidt zich voor deze sector in te zetten.

Sectoroverschrijdende samenwerking
Werkbezoeken aan groente-, fruit- en wijnproducenten in Latina (Rome) en sierteelt in Ligurië (Genua) lieten zien dat we voor vergelijkbare uitdagingen staan. Vooral op dossiers als plantgezondheid, water, klimaat, biodiversiteit en arbeid zijn er veel gedeelde belangen tussen de verschillende sectoren. Om onze gezamenlijke tuinbouwbelangen in Brussel beter naar voren te brengen zullen Confagricoltura en Glastuinbouw Nederland zich nader inzetten voor sectoroverschrijdende samenwerking. Met Jean Aerts als voorzitter van de werkgroep Bloemen en Planten van COPA-COGECA is op het gebied van plantgezondheid hiertoe het eerste initiatief genomen.  

Jesse Schevel

Glastuinbouw Nederland - © 2024