Water & Omgeving

Onderzoek reguleren zonneparken op kasdek

In juni maakt Glastuinbouw Nederland zijn standpunt bekend ten aanzien van zonnepanelen op kasdek. Aanleiding zijn signalen van telers die wordt gevraagd kasdek beschikbaar te stellen voor opwek van zonne-energie tegen interessante huurinkomsten. Ook worden op bestaande en nieuwe kassen zonnepanelen geplaatst zonder dat er in de kassen teelt plaatsvindt. Glastuinbouw Nederland vindt dat ongewenst. In december blijkt dat het om bijna 100 ha gaat. Glastuinbouw Nederland onderzoekt, samen met Greenports Nederland en ministeries, hoe zon op kasdek is te reguleren en meervoudig ruimtegebruik is te bevorderen.

Delfland: risicogestuurde aanpak en watercoach

De nieuwe coalitie in het bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland kondigt in mei aan te zullen focussen op waterkwaliteit. Telers krijgen daardoor te maken met extra toezicht, bij overtredingen zal eerder en steviger worden gehandhaafd en er zal meer inzet komen op opsporing van lekkages of lozingen met nieuwe technieken zoals e-DNA. Genoemde maatregelen zijn onderdeel van de Risicogestuurde Aanpak van Delfland. Het waterschap verwacht daarnaast veel van watercoaches die telers gaan begeleiden bij het opsporen, oplossen en voorkomen van lekkages. Daarbij werkt het waterschap intensief samen met Glastuinbouw Nederland, gemeenten, omgevingsdiensten en NVWA.

Samen voor schoon water in Uitgeest en Heemskerk

Samen de waterkwaliteit in de polders Uitgeester- en Heemskerkerbroek verbeteren. Om dat te bereiken, komt er een pilot waarbij tuinders wordt gevraagd de emissie van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen naar het oppervlaktewater te verminderen. Inwoners van de gebieden krijgen voorlichting over inzet van biologische onkruidbestrijding in hun (volks)tuinen. Glastuinbouw Nederland ondertekende daarvoor in februari een intentieovereenkomst, samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, provincie Noord-Holland, de gemeenten Heemskerk en Uitgeest, LTO Noord, KAVB, PWN en Landschap Noord-Holland.

Virtuele Lysimeter klaar, nu 2.0-versie maken

In november publiceert Glastuinbouw Waterproof twee rapporten over de Virtuele Lysimeter (VL). Dit is een tool waarmee telers met grondgebonden teelten, hun beregeningsoverschot kunnen minimaliseren en zo de uitspoeling van stikstof en fosfaat kunnen voorkomen. De VL werd ontwikkeld binnen het afgeronde project Zorgplicht grondgebonden teelten en gefinancierd door Stichting Kennis in je Kas. Met EU-subsidie wordt nu onderzocht hoe implementatie van de tool mogelijk is. Bij de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen is vervolgonderzoek aangevraagd. In een 2.0-versie van de VL zou het model ook nutriënten in de berekening kunnen meenemen.

Groen licht Collectieve Zuivering Westland

Het Hoogheemraadschap van Delfland gaat een zogeheten PACAS-installatie bouwen op AWZI Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland. Deze gaat gewasbeschermingsmiddelen zuiveren uit het restwater van de driehonderd glastuinbouwbedrijven die bij Waterzuiveringscoöperatie Westland zijn aangesloten. Ook haalt de installatie medicijnresten uit het afvalwater. In mei zetten bestuurders van de waterzuiveringscoöperatie en het waterschap hun handtekening onder de hiervoor gemaakte afspraken. De zuiveringsinstallatie van Delfland zuivert het afvalwater van 1,2 miljoen inwoners en 35.000 bedrijven. Onderzocht wordt of ook telers uit De Lier kunnen meedoen.

Herkomst onverwachte middelen achterhalen

Hoe kan het dat er in het oppervlaktewater normoverschrijdingen zijn voor gewasbeschermingsmiddelen die al lang niet meer zijn toegelaten? Op initiatief van Glastuinbouw Nederland en Glastuinbouw Waterproof deed CLM daar onderzoek naar via het project ‘Herkomst onverwachte gewasbeschermingsmiddelen in water’. In januari werden de conclusies daarvan bekend. De onderzoekers adviseren onder meer om voor de aangetroffen onverwachte stoffen de jaarlijkse monitoring voort te zetten en systematisch na te gaan of de gehalten afnemen. Daarvoor kan een tool worden gebruikt die bestaat uit een verdiepingsanalyse en beslisboom.

Glastuinbouw Nederland - © 2024