SIGN

Biodiversiteit verbeteren

Hoe je als teler de biodiversiteit kunt verbeteren, is van belang om te kunnen voldoen aan de verplichte duurzaamheidsrapportage vanuit de CSRD. Een verkenning van SIGN laat nieuwe opties daarvoor zien. Zo kun je planten telen die op de rode lijst met zeldzame of verdwenen soorten staan en bij een specifieke biotoop horen. Er wordt gewerkt aan zogeheten bio-tegels van mycelium voor gebruik in tuin en openbare ruimte, waaraan je deze planten met hun biotoop kunt toevoegen. Ook kun je als ondernemer meewerken aan collectiebeheer van rode-lijstsoorten en aan genenpools.

Alternatief substraat voor tomaat en potplanten

Tomaten en potplanten niet meer op steenwol of in potgrond met veen telen? Op initiatief van SIGN werd naar alternatieven gezocht. In praktijkproeven keken onderzoekers naar mengsels met vezels, miscanthus, houtvezels en reststromen van het eigen bedrijf. Voor tomaat zijn organische substraten zoals houtvezels en hergebruikt aardbeiensubstraat met perliet en kokos onderzocht, evenals het toevoegen van champostextract. Organische substraten bleken evengoed en soms zelfs beter te presteren als steenwol. Toevoegen van champostextract gaf vaak betere beworteling. Een effect op verbeterde weerbaarheid werd nog niet gemeten. Dit onderzoek werd deels gefinancierd door Kennis in je Kas.

Hoe haal je eiwitten uit blad van tomatenplant?

Grassa BV uit Afferden slaagde er afgelopen jaar in plantaardige eiwitten te halen uit bladeren en stengels van tomatenplanten. Het bedrijf won daarmee een op initiatief van SIGN en Foodvalley NL georganiseerde challenge. Met budget van SIGN zijn vervolgpilots gestart bij Wim Peters Kwekerijen, waarbij wordt nagegaan hoe een logistiek is op te zetten voor verzameling en verwerking van materiaal uit de tuinbouw. Doel is 500 kilo zogeheten rubisco eiwit te maken. Afnemers die dat in nieuwe circulaire voedselketens willen gebruiken, hebben zich al gemeld.

Glastuinbouw Nederland - © 2024