Algemeen

Europarlementariërs bezoeken tomatenkweker

Op uitnodiging van Europarlementariërs Bert-Jan Ruissen (SGP), Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD) brengt de Landbouwcommissie van het Europees Parlement in mei een werkbezoek aan Looye Kwekers in Naaldwijk. De politici maken daar kennis met de wereld van de honingtomaat. Ook zijn vertegenwoordigers van de Beekenkamp Group aanwezig. Tijdens het bezoek, dat was georganiseerd door Glastuinbouw Nederland en Plantum, wordt de film ‘Paved paradise’ vertoond die het principe van ‘land sparing’ uitlegt. Een hoogtechnologische glastuinbouw kan bij uitstek bijdragen aan land sparing door intensief telen in gesloten kassen.

Voorstel voor FloriPEFCR ingediend in Brussel

In oktober wordt bij de Europese Commissie een voorstel ingediend voor de zogeheten FloriPEFCR. Met de FloriPEFCR - voluit: de Product Environmental Footprint Category Rules voor snijbloemen en potplanten - wordt het mogelijk softwaretools te ontwikkelen waarmee siertelers de milieu-impact van hun producten op EU-erkende wijze kunnen uitrekenen. Verwacht wordt dat Brussel de FloriPEFCR begin 2024 zal bekrachtigen en daarna zal publiceren op de website van de Europese Commissie. De FloriPEFCR is onder leiding van Wagenening UR door een consortium van bedrijven en internationale sectororganisaties ontwikkeld. Ook Glastuinbouw Nederland heeft hieraan input geleverd.

EU-Natuurherstelwet flink afgezwakt

Het wetsvoorstel van de Europese Commissie voor de EU-Natuurherstelwet wordt half november flink afgezwakt. Het Europees Parlement en de Raad van EU-milieuministers bereiken een akkoord, waardoor het wetsvoorstel meer ruimte biedt voor maatwerk, beter passend bij de dichtbevolktheid van Nederland. Zo krijgen lidstaten meer vrijheid in het herstellen van natuurkwaliteit en kan de energietransitie blijven doorgaan. Tegelijkertijd blijft onzeker of de afgesproken inspanninsverplichtingen van landen om natuur te herstellen juridisch stand zullen houden. Glastuinbouw Nederland is bang dat jurisprudentie pas over tientallen jaren duidelijk zal maken wat de gevolgen van de wet zijn.

Oefening hoe om te gaan met cybercrisis

In januari doen enkele bestuursleden van Glastuinbouw Nederland en enkele telers uit de Ondernemersgroep Energie mee aan een cybercrisisoefening. Het rollenspel, waarbij nagespeeld wordt wat er allemaal kan gebeuren bij een kwaadwillige hack van computersystemen, wordt georganiseerd door het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport. Aan dat initiatief neemt Glastuinbouw Nederland, samen met andere (branche)organisaties deel. In andere ondernemersgroepen en in enkele regio’s van Glastuinbouw Nederland verzorgt het Cyberweerbaarheidscentrum in 2023 voorlichtingssessies. Daarbij krijgen telers uitgelegd waarom het van belang is zich te wapenen tegen cybercriminaliteit en hoe dat kan.

Europees Parlement verwerpt SUR

Eind november komt er belangrijk nieuws uit Straatsburg. Het Europees Parlement heeft het wetsvoorstel Duurzaam Gebruik van Gewasbeschermingsmiddelen verworpen. Met dat wetsvoorstel, ook wel bekend als de SUR, stuurde de Europese Commissie aan op een halvering van het gewasbeschermingsmiddelengebruik in 2030. En in bepaalde gebieden zou zelfs een middelenverbod gaan gelden. Glastuinbouw Nederland is blij dat het Europees Parlement heeft geluisterd naar alle kritiek op het wetsvoorstel. Gehoopt wordt dat Brussel vaart maakt met de plannen om laag-risico-middelen, biologische alternatieven, precisietechnieken en nieuwe veredelingstechnieken sneller beschikbaar te maken.

Gevolgen van CSRD voor glastuinbouw duidelijker

Op 5 januari 2023 wordt de Corporate Sustainability Reporting directive (CSRD) van kracht. Deze EU-richtlijn is direct van toepassing op bedrijven die voldoen aan minimaal twee van de drie volgende criteria: balanstotaal: > €20 miljoen, netto-omzet: > €40 miljoen en/of personeel: ≥ 250 werknemers. In de glastuinbouw gaat het om de zeer grote ondernemingen, de grote groentecoöperaties en Royal FloraHolland. De overige bedrijven, het gros van de sector, krijgen indirect met de CSRD van doen doordat groothandelsbedrijven, grote exporteurs en de retail hun zullen uitvragen op bepaalde duurzaamheidsonderwerpen. Verdieping in de CSRD is daarom voor alle bedrijven van belang.

Glastuinbouw Nederland - © 2024