In de media: Glastuinbouw Nederland over energie en krapte op arbeidsmarkt

De hoge energieprijzen blijven de media domineren. Naast de gevolgen voor de consument wordt ook de situatie in de glastuinbouw met regelmaat belicht, met name ook op radio en televisie. Deze week kreeg ook het onderzoek onder agrarische ondernemers over de krapte op de arbeidsmarkt veel aandacht in de pers.

In de eerste week van februari werd Glastuinbouw Nederland benaderd door cameraploegen uit Duitsland (ZDF) en Japen, vanwege een bezoek aan de Nederlandse glastuinbouw. Team Communicatie van Glastuinbouw Nederland hielp de redacties om teeltbedrijven te vinden die aansluiten bij de doelstellingen van de programmamakers. In beide gevallen is de energiecrisis het onderwerp, waarbij ook zeker aandacht is voor verduurzaming en de ingezette energietransitie van de Nederlandse glastuinbouw. Voorzitter Adri Bom-Lemstra levert volgende een bijdrage aan de Japanse reportage, die de focus legt op verduurzaming in de sierteeltsector.

Radio en televisie
Mede als gevolg van de vorige maand gestuurde brandbrief over de hoge energieprijzen aan de ministers van Economische Zaken en Klimaat, LNV en Klimaat en Energie, zijn ook de landelijke media geïnteresseerd in het verhaal van de glastuinbouw. De discussie over afschakeling van grote bedrijven bij een gastekort als gevolg van de situatie in Oekraïne speelt daarbij ook een rol. Onderstaand de linkjes naar het televisieprogramma EenVandaag en het radioprogramma Haagse Lobby waarin Adri Bom-Lemstra de afgelopen week aan het woord kwam.
Deze week ook veel aandacht in de media voor de ondernemerspeiling van LTO Nederland over de verwachte arbeidskrapte dit jaar. Veel media namen het persbericht over, maar op radio en televisie werd vanuit LTO Nederland ook duiding gegeven. Peter Loef, beleidsspecialist Arbeid bij Glastuinbouw Nederland, gaf een toelichting aan AD Westland en aan diverse vakbladen

Terugkijken en -luisteren
Voorzitter Adri Bom-Lemstra en Robert Kielstra (ECW) bij EenVandaag vrijdag 28 januari: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/eenvandaag-28-01-2022/ (van 0.10 tot 4.35).
WNL Haagse Lobby op Radio1 met onder andere CDA-Kamerlid Henri Bontenbal en Adri Bom-Lemstra: Klik hier voor de uitzending van maandag 31 januari  (inbreng Glastuinbouw Nederland vanaf minuut 17.30).

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024