Nederland vraagt om langetermijnstrategie op duurzaamheid en handel in bestuur COPA-COGECA

Ondanks de benoeming van Wopke Hoekstra tot nieuwe Eurocommissaris voor Klimaat loopt het mandaat van de Europese Commissie bijna af. Naast lopende dossiers als nieuwe veredelingstechnieken, de Natuurherstelwet, SUR en Bodemgezondheidswet, richtte de bestuursvergadering van onze koepelorganisatie COPA-COGECA zich deze keer op de langere termijn. Met name de toekomstige relatie met kandidaat-lidstaten als Oekraïne en onze bijdrage aan duurzaamheid vragen om een langetermijnstrategie, zo stelde voorzitter Adri Bom-Lemstra namens Glastuinbouw Nederland.

Afgelopen week spraken de voorzitters van de lidorganisaties van COPA-COGECA in Brussel over de stand van zaken van Europees beleid, waaronder de voortgang op de SUR, Natuurherstelwet en Bodemgezondheidswet. Glastuinbouw Nederland maakt zich zorgen over de ontwikkelingen op de laatste twee dossiers. De geboekte winst op de Natuurherstelwet lijkt in de trialogen (onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de Raad van Milieuministers) deels te worden teruggedraaid. Daarmee lijken we weer terug te keren naar uniform tekentafelbeleid zonder ruimte voor maatwerk, zoals we ook bij de voorgestelde Bodemgezondheidswet zien. Glastuinbouw Nederland en COPA-COGECA blijven zich in Parlement en Raad dan ook inzetten voor flexibiliteit en maatwerk in beide wetsvoorstellen om teeltbeperkingen te voorkomen.

Nieuwe veredelingstechnieken, SUR en PRM
Momenteel werken het Parlement en de Raad aan hun positie op de SUR. Glastuinbouw Nederland is voorzichtig positief over de flexibiliteit die het Parlement overweegt voor gesloten teelten en wacht de definitieve uitkomst met belangstelling af.

Tijdens het bestuur werd ook gesproken over nieuwe veredelingstechnieken (NGTs) en de voorgestelde PRM-verordening voor plantmateriaal. Adri Bom-Lemstra in COPA-COGECA over NGTs: “Het is cruciaal dat telers snel toegang hebben tot weerbare gewassen. Dit geldt in het bijzonder ook voor kleinere gewassen zoals glasgroente, sierteelt en hard fruit. Deze traditioneel kleinere markten mogen niet worden vergeten. Bovendien moet de wet op wetenschap berusten. Willekeurige criteria, zoals het maximum aantal basenparen dat mag worden aangepast, voldoen niet aan dit uitgangspunt.” Daarnaast waarschuwde Bom-Lemstra Brussel voor de administratieve last die het PRM-voorstel in huidige vorm voor kwekers en telers met zich mee zal brengen. Deze registratie-eisen komen vooral bij het mkb op het bordje, dat teeltinnovaties zal belemmeren.

Langetermijnvisie op EU
De verschrikkelijke oorlog in Oekraïne leidt al meer dan twee jaar tot hartverscheurende situaties. We steunen Oekraïne en zullen dat doen tot het bittere eind. Mogelijk leidt dit in de toekomst echter tot toetreding van Oekraïne en zeven andere kandidaat-lidstaten tot de EU. Een uitbreiding zou leiden tot een grote verschuiving in handelsbelangen en de verdeling van budgetten als het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (incl. GMO) naar deze nieuwe lidstaten. Dit gaat ten koste van bestaande EU-landen. Glastuinbouw Nederland heeft COPA-COGECA daarom gevraagd om een strategische analyse uit te voeren naar de financiële en sociaaleconomische impact van een dergelijke uitbreiding. Dergelijke inzichten zijn belangrijk om de effecten van een Europese uitbreiding goed te kunnen beoordelen en tot toekomstbestendige besluiten over een grotere EU te komen.

Jesse Schevel

Glastuinbouw Nederland - © 2024