Podcast KasGesprek 7: De eerste 100 dagen van voorzitter Adri Bom-Lemstra

KasGesprek is de podcast van Glastuinbouw Nederland over zaken die er toe doen in en om de kas. De zevende aflevering is een bijzonder gesprek; Jakoline van Straalen spreekt met Adri Bom-Lemstra over haar eerste honderd dagen als voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Ook directeur Ruud Paauwe zit aan tafel. Een gesprek over kansen en bedreigingen, over lobby in Den Haag en Brussel en over samenwerking op diverse fronten.

Beluister de podcast hier. De podcast KasGesprek is ook te beluisteren via Soundcloud, Spotify, Apple Podcast en Google Podcast.

Een ervaren bestuurder en verbinder die weet wat er speelt in de glastuinbouwsector en de gehele keten. Dat was kortgezegd het profiel van de voorzitter waarnaar Glastuinbouw Nederland begin dit jaar op zoek ging. Volgens directeur Ruud Paauwe voldoet Adri Bom-Lemstra daar volledig aan, zoals zij tijdens het podcastgesprek overduidelijk aantoont.

Positie behouden
In haar vorige functies, bij onder andere gemeente Westland, het waterschap en de provincie Zuid-Holland, heeft Adri Bom-Lemstra al de nodige kennis opgedaan van de glastuinbouw. Nu ze als voorzitter van de ondernemersorganisatie meer de diepte in gaat, constateert ze dat de problematiek bij veel thema's heftiger is dan aan de voorkant gedacht. "Binnen energie, plantgezondheid, water en arbeid moet er echt wat veranderen, willen we als glastuinbouwsector onze positie behouden. Dat vergt inspanningen, in het besef dat de opbrengstprijzen voor onze producten de laatste jaren niet echt omhoog zijn gegaan. De belangen en de meerwaarde van de glastuinbouw moeten nadrukkelijk onder de aandacht worden gebracht van de maatschappij, maar vooral van de politiek."
Haar komst naar Glastuinbouw Nederland viel min of meer samen met de benoeming van veel nieuwe leden van de Tweede Kamer en de start van de formatie. "Daardoor ligt de prioriteit bij het benaderen en informeren van die nieuwe kamerleden. Het is van strategisch belang voor de komende jaren dat we de specifieke kenmerken van onze sector bij hen onder de aandacht brengen. Als ondernemers en als sector hebben we fantastische verhalen te vertellen. dat is wat mensen onthouden. We moeten werken aan onze zichtbaarheid. Op gebied van energie zijn er, mede door onze lobby, voor de zomer al diverse moties ingediend en aangenomen. het werkt dus."

Met elkaar
Grote uitdagingen kun je alleen met elkaar oppakken; ketenbreed. Dat is de overtuiging van zowel Adri Bom-Lemstra als Ruud Paauwe. Samenwerking met Greenports Nederland en de regionale greenports enerzijds en ketensamenwerking met vooral GroentenFruit Huis en Royal Flora Holland anderzijds, zijn daar belangrijke voorbeelden van. Een eigen lobbyist in Brussel, als onderdeel van het Nederlandse EU-lobbyteam, crisisteam voedingstuinbouw en crisisteam Corona zijn andere voorbeelden van samenwerking waar Glastuinbouw Nederland nadrukkelijk op inzet, geeft Ruud Paauwe aan.
Verantwoorde glastuinbouw, dat is en blijft het hoofdthema van Glastuinbouw Nederland voor de komende jaren. Dat is ook de boodschap aan het nieuwe Kabinet. "Hoe die regering er ook uit gaat zien, verduurzaming zal het hoofdthema zijn. Daar moeten we alert op zijn en daarmee kunnen we ons ook onderscheiden. Dan moeten we wel de dialoog aangaan met de maatschappij. Op gebied van gezondheid en geluk is de glastuinbouw een zeer belangrijke sector. We weten wat we kunnen telen en hoe we dat doen. Onze impact op milieu en ruimte is laag, dat is een feit. Als je de glastuinbouw verplaatst naar andere landen, dat gaat het beslist minder met de wereld, daar ben ik van overtuigd."

Duizend dagen
Als het vizier wordt verlegd van de eerste honderd naar de komende duizend dagen, dan spreekt Adri Bom-Lemstra de hoop uit dat leden en bestuur van Glastuinbouw Nederland stappen hebben gezet om de gestelde doelen te realiseren. "Veel telers zijn vooral bezig met vandaag, maar de belangrijkste doelstellingen liggen verder weg." Ruud Paauwe hoopt dat de sector over een kleine drie jaar beter zichtbaar is bij de ministeries van LNV, EZK en Financien, maar vooral ook binnen de EU. "Verder hoop ik dat het collectiviteitsbesef verder omhoog gaat in de glastuinbouw. Er zijn nu nog te veel freeriders, terwijl de uitdagingen voor de komende jaren in ieders belang zijn."

Eerdere onderwerpen
Dit is de zevende uitzending van KasGesprek, de podcast van Glastuinbouw Nederland over zaken die er toe doen in en om de kas. De onderwerpen van eerdere uitzendingen zijn: arbeidsmigratie, goed werkgeverschap, CO2-voorziening, collectieve waterzuivering, goed gietwater en kwaliteit oppervlaktewater. Bekijk hier de eerdere uitzendingen.

Jakoline van Straalen

Glastuinbouw Nederland - © 2024